Preporuči članak:

 

Dvije decenije
Unije za održivi povratak i integracije u BiH

 

Dvadeset godina rada i postojanja Unije za održivi povratak i integracije u BiH obilježeno je nizom manifestacija u gradovima BiH tokom proteklog mjeseca decembra. Pojavom prvih izbjegličkih kolona 1992. godine nastajala je i ova organizcija, tada pod nazivom Savez izbjeglica i raseljenih lica BiH. Ova organizacija bila je prepoznatljivo ime za stotine hiljada izbjeglica i raseljenih lica koji su potpisivanje Dejtonskom mirovnog sporazuma dočekali u nadi da će Aneks 7 biti uskoro proveden, vođeni željom da se vrate svojim, često porušenim, kućama. Stotine hiljada povratnika, predvođene Savezom izbjeglica i raseljenih lica, uz pomoć međunarodnih mirovnih snaga i humanitarnih organizacija, hrabro su otpočeli proces povratka i reintegracije boreći se time za svoja ljudska prava, dostojanstvo svakog čovjeka, i najhumanije civilizacijske vrijednosti.

Unija za održivi povratak i integracije u BiH posvetila je cijeli protekli mjesec decembar povratnicima, izbjeglicama i raseljenim licima u BiH, pošto su u mjesecu decembru dva značajna datuma, 10.12. Dan ljudskih prava, te 14.12. godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tim povodom je upriličen niz manifestacija u gradovima širom BiH kojima se obilježilo dvadeset godina rada i postojanja ove organizacije, ali i podsjetilo na sve povratnike, izbjeglice i raseljena lica u BiH.

Na centralnom događaju održanom u Sarajevu 20.12.2012. Unija je sve povratnike, izbjeglice i raseljena lica proglasila herojima za ljudska prava, a Plaketu je simbolično primio Miralem Kikić, mladić koji je kao dijete bio u grupi prvih povratnika koji su se početkom 1996. godine vratili u Makljenovac kod Doboja. Plaketu mu je uručio Steven Gillen prvi sekretar ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Ovaj događaj, održan u godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, privukao je značajan broj predstavnika domaćih institucija vlasti, međunarodnih organizacija i ambasada, predstavnike civilnog društva i drugih ličnosti sa kojima je Unija sarađivala u proteklom periodu. Na ovom događaju uručene su i brojne zahvalnice institucijama, organizacijama i pojedincima koji su pomagali provođenje Aneksa 7, a posebno novinarima koji su svojim tekstovima i izvještajima ohrabrivali povratnike.

U Banja Luci obilježavanje je upriličeno na Dan ljudskih prava, 10.12.2012. godine, gdje se na manifestaciji održanoj u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, okupio značajan broj predstavnika nevladinog sektora, lokalnih vlasti, medija, i drugih domaćih i međunarodnih organizacija. Primajući Zahvalnicu u ime Ministarstva izbjeglih i raseljenih lica Republike Srpske, ministar Davor Čordaš se obratio prisutnima prigodnim riječima.

Manifestacija u Bihaću (19.12.2012.) okupila je brojne goste iz šire Bihaćke regije, kako bi se zajedno podsjetili na doprinos koji je krajina dala u otvaranju dvosmjernog povratka na relaciji FBiH – RS, ali i BiH- Hrvarska. Zahvalnicu Vladi Unsko-sanskog kantona primio je ministar pravde Andrej Mamontov.

Značaj Mostara, kao i angažman Unije u rješavanju brojnih pitanja izbjeglih i raseljenih ovog grada i Hercegovine, bili su osnovna tema manifestacije održane 21.12.2012. u Mostaru. Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić podsjetila je na put koji je do sada pređen i na brojne uspjehe koji su postignuti, ali i upozorila na ono što se na žalost još uvijek nije uradilo u Mostaru po pitanju vraćanja imovine stanarima centralnog dijela grada, te na ono što se tek treba uraditi u Hercegovini po pitanju povratka i integracije povratnika Srpske nacionalnosti.

Na završnoj Manifestacijom u Tuzli (24.12.2012) okupili su se predstavnici brojnih povratničkih udruženja iz Sjeveroistočne Bosne i Podrinja, i podsjetili na značajan doprinos koji je ova regija dala prvo  u prihvatu izbjeglica, a potom i njihovom povratku. Kao i u svim drugim gradovima naglašena je važnost ekonomski održivog povratka na čemu jepotrebno više raditi kako kroz vladin tako i kroz druge sektore. Ovom prilikom podsjetilo se na dvije ličnosti značajne za povratak koji su nas prerano napustili, Fadil Banjanović - Bracika (Kozluk, Zvornik) i Salem Čorbo (Bijeljina) su bivši pioniri povratka kojima se Unija posthumno zahvalila na doprinosu provedbi Aneksa 7.

U proteklih 20 godina rada i postojanja Unije kontinuirano je lobirano za izgradnju i obnovu 317.000 ratom porušenih i devastiranih stambenih objekata; organizovano i pomognuto u ostvarenju preko 700.000 povrataka; kroz mrežu Unije prošle su 263 lokalne nevladine organizacije; dat je doprinos organizovanja saveza izbjeglica u Švedskoj, Švajcarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Hrvatskoj, Srbiji, kao i formiranju Svjetskog saveza Dijapore BiH; sekretarijat Unije je prešao više od milion kilometara unutar BiH i obišao više od 2.200 povratničkih mjesnih zajednica.

Danas je Unija za održivi povratak i integracije u BiH mreža koja u svome članstvu ima 114 lokalnih nevladinih organizacija koje okupljaju povratnike, izbjeglice i raseljena lica. Kroz dosadašnju saradnju sa brojnim domaćim institucijama i drugim organizacijama Unija je realizovala brojne uspješne projekte koje su pomagale proces povratka, o čemu svjedoči više od 70 potpisanih memoranduma/protokola o saradnji. Unija je prošla kroz najteže periode rata i poraća te je bila i ostala multietnička organizacija koja je pomagala ljudima na prostoru cijele BiH bez obzira na njihovu pripadnost iili opredjeljenje. Danas je Unija okrenuta izgradnji bolje budućnosti za povratnike, izbjeglice i raseljena lica, a posebno za mlade koji su zanemarena sadašnjost i budućnost našeg društva.


Dobitnici Zahvalnica za nesebičnu dugogodišnju podršku povratnicima, izbjeglicama i raseljenim licima, i provođenju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma: Mirza Sadiković, Salih Brkić, Alija Behram, Milan Nogo, Gordana Katana, Slaviša Sabljić, Gordana Sandić – Hadžihasanović, Sandra Šabić, Alen Bajramović, Borka Rudić, Bisera Džidić, Ejup Ganić, Mario Nenadić, Nermina Džepar – Ganibegović, Amra Kazić, Fadil Banjanović, Salem Čorbo, Ambasada SAD, Ambasada Švedske, NTV HAYAT, SRNA, Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Centar za razvoj i podršku (CRP), Centri civilnih inicijativa (CCI), Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Republike Srpske, Vlada Unsko-sanskog kantona, Vlada Tuzlanskog Kantona.

 


"UZOPI U BIH 1992 - 2012"
Publikacija povodm 20 godina rada i postojanja Unije za održivi povratak i integracije u BiH -

Lokalna udruženja, sve članice Unije, zemljoradničke zadruge i novinski tekstovi..

 

 

 

 

 

Date: December 2012 ...........................Datum: Decembar 2012
Download version: English................... ..Download verzija: BH
currently not available.. .......................UZOPI - 1992 - 2012
.........................................................(1.89 MB)

 

 

 

      


Mediji o 20 godina UZOPI u BiH

E-mediji (web-portali, TV prilozi...)


Unija za održivi povratak i u Tuzli obilježava 20 godina rada (federalna.ba, 24.12.2012)
Unije za održivi povratak i integracije u BiH obilježila 20 godina djelovanja
(rtvtk.ba, 24.12.2012)
Obilježeno 20 godina Unije za održivi povratak i integracije u BiH
(BH Reporter, 24.12.2012)

Zahvalnica legendarnom Braciki (Oslobođenje, 24.12. 2012)
Unija za održivi povratak u BiH obilježava 20 godina rada (infolive.ba, 24.12.2012)
Unija za održivi povratak BiH pomogla u povratku 700.000 osoba (RTV SLON, 24.12.2012)
U Mostaru obilježeno 20 godina postojanja Unije za održivi povratak i integracije (bljesak.info, 21.12.2102)
Obilježavanje 20 godina Unije za održivi povratak i integracije u BiH u Bihaću
(KIP, Krajiški info portal, 18.12.2012)

Sve izbjeglice, povratnici i raseljene osobe u BiH heroji za ljudska prava - Obilježavanje 20 godina Unije Sarajevo 13.12.2012.
(hercegovina.info, Vijesti.ba, source.ba, klix.ba, vesti.rs, 24sata.info, hercegovina.info, nedstor.com, fena)

Priznanje za RSE, povratnici i izbjeglice heroji ljudskih prava (Radio Slobodna Evropa, 13.12.2012)

Obilježeno 20 godina Unije za održivi povratak i integracije u BiH (Merhamet - Bosanska Dubica, 10.12.2012)

 

Obilježavanje 20 godina UZOPI u BiH, FTV, Tuzla 24.12.2012..........................................

 

Obilježavanje 20 godina UZOPI u BiH, Hayat, Tuzla 24.12.2012..........................................

 

Obilježavanje 20 godina UZOPI u BiH, RTVTK, Tuzla 24.12.2012..........................................

 

Obilježavanje 20 godina UZOPI u BiH, RTV Slon, Tuzla 24.12.2012...........................................

 

Obilježavanje 20 godina UZOPI u BiH, FTV, Bihać 19.12.2012...........................................


Obilježavanje 20 godina UZOPI u BiH, Hayat, Sarajevo 13.12.2012...........................................

 

Obilježavanje 20 godina UZOPI u BiH.RTRS, Sarajevo 13. decembar 2012...........................................

 

Obilježavanje 20 godina UZOPI u BiH FTV, Sarajevo 13.decembar 2012.

 

Obilježavanje Svjetskog dana ljudskih prava u Banja Luci, BHT, 10.12.2012.

 

Saopštenja za javnost

>> Dvadeset godina Unije za održivi povratak i integracije u BiH - Tuzla (21.12.2012)
>> Dvadeset godina Unije za održivi povratak i integracije u BiH - Mostar (20.12.2012)
>> Dvadeset godina Unije za održivi povratak i integracije u BiH - Bihać (18.12.2012)
>> Dvadeset godina Unije za održivi povratak i integracije u BiH - Sarajevo (12.12.2012)

>> Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava i 20 godina UZOPI u BiH (07.12.2012)

 

 

 

                  



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: