Preporuči članak:

 

SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE

Sarajevo, 20.12.2012 .godine

 

Obilježavanje 20 godina Unije za održivi povratak i integracije u BiH u Mostaru

 

U povodu obilježavanja 20 godina rada i postojanja Unije za održivi povratak i integracije u BiH (raniji naziv: Savez udruženja izbjeglica i raseljenih lica u BiH) u Mostaru će biti upriličena Manifestacija.


Pozvani su predstavnici institucija vlasti (Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadnohercegovačkog kantona, općina/opština iz Hercegovine i dijela Republike Srpske), nevladinog sektora i lokalnih povratničko-izbjegličkih udruženja, predstavnici međunarodnih (OSCE, UNDP) i drugih nevladinih organizacija.


Unija za održivi povratak i integracije u BiH posvetila je cijeli mjesec decembar poštivanju ljudskih prava povratnika, izbjeglica, raseljenih lica u povodu dva značajna datuma koja su o ovom mjesecu, Međunarodni dan ljudskih prava (10.12.) i godišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.


Mostar je imao veliku i značajnu ulogu u pokretanju procesa dvosmjernog povratka. U teškim vremenima zajedno sa odlučnim povratnicima, povratak u krizna područja se odvijao uz velike opstrukcije lokalnih vlasti. Civilno društvo Mostara je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma činilo velike napore da ostvare svoje elementarno pravo, pravo na dom. Unija je zajedno sa njima učestvovala i pružala svestranu pomoć u ostvarenju toga cilja.


Značajno je napomenuti da je Unija za održivi povratak i integracije u BiH proglasila sve povratnike, izbjeglice i raseljena lica herojima za ljudska prava, te je na centralnom obilježavanju održanom u Sarajevu prvi sekretar Ambasade SAD g. Steven Gillen uručio simboličnu Plaketu jednom od učesnika prvog povratka u Makljenovac kod Doboja.


Manifestacija u Mostaru će biti upriličena u Hotelu Ero, u petak 21.12.2012. godine sa početkom u 11 sati.

 

                                                                                                          
                                                                                                       ...............................................    PRESS SLUŽBA 
                                                                                                 ...............................................              UZOPI u BiH

..........................................................................................................................................................press@uzopibih.com.ba

 

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: