Preporuči članak:

 

 

 

Unije za održivi povratak i integracije u BiH obilježila 20 godina djelovanja

U Tuzli održana manifestacija povodom 20 godina rada i postojanja Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Uručene su zahvalnice institucijama i osobama koje su pomagale proces provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Posthumno zahvalnice su uručene rahmetli Fadilu Banjanoviću Braciki i rahmetli Salemu Čorbi. 

Puno toga je ostvareno, a danas se više treba fokusirati na osiguravanje uslova za održiv povratak, rečeno je danas na obilježavanju 20 godina rada i postojanja Unije za održivi povratak i integracije u BIH u Tuzli. Od 1998. pa do 2000. godine dogodio se najmasovniji povratak. Obnovljeno je blizu 320.000 kuća. Želja je kako kaže Mirhunisa Zukić da oni koji su se vratili i ostanu na tim prostorima. „Ono što danas kao NVO želimo jeste da tim ljudima koji su se vratil, njihov dom i zavičaj postane primamljiv. Ekonomska podrška je važna, ali i izjednačavanje svih Zakona vezanih za održivost povratka" kzala je Mirhunisa Komarica, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH.Mnogo je onih koji su se volonterski uključili pomoći povratak. Posebna zahvalnost za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma pripada dvojici ljudi rahmetli Fadilu Banjanoviću Braciki i Salemu Čorbi kojima su posthumno dodijeljena priznanja. Za nesebičnu dugogodišnju podršku povratnicima, izbjeglicama i raseljenim licima, rad Unije za održivi povratak, te provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma zahvalnice su, između ostalih, dodijeljene i Vladi TK, Merci Corps danas CRP- u Tuzla, te RTV TK. 

Preuzeto sa: rtvtk.ba



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: