SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 27.03.2008

 

ODRŽAN RADNI SASTANAK PREDSTAVNIKA SAVEZA I g.MIRSADA KEBE, PODPREDSJEDNIKA FEDERACIJE BIHPredstavnici Saveza održali su radni sastanak sa potpredsjednikom Federacije BiH g. Mirsadom Kebom, kojeg su upoznali o trenutnom stanju održivog povratka, budućim aktivnostima, kao i neophodnoj ekonomskoj podršci povratnicima, s posebnim osvrtom na Federaciju.

U vrijeme dok je g. Mirsad Kebo bio ministar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, potpisan je Memorandum o saradnji izmedju Ministarstva i Saveza, koji izmedju ostalog obuhvata i civilni monitoring održivog povratka, koji se uspješno počinje implementirati kroz projekat „Monitoring održivog povratka u BiH“. Istaknuta je neophodnost prepoznavanja značaja ovog projekta kod odgovornih institucija vlasti.

Zaključeno je da se u narednom periodu pojača uloga lokalnih zajednica i finansijski potpomogne, kako bi preuzela potpunu odgovornost u procesu održivog povratka i reintegracije povratnika. Predstavnici Saveza istakli su važnost uloge potpredsjednika Federacije BiH u osiguravanju da lokalne vlasti prepoznaju ulogu lokalnih nevladinih organizacija (udruženja-udruga povratnika i raseljenih lica), kao partnera države u osiguravanju održivog povratka.

 

PRESS SLUŽBA
SIRLBIH

Vezane vijesti:

>> Sarajevo: Održan radni sastanak u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i
izbjeglice Kantona Sarajevo
(Sarajevo, 15.04.2008)

>> Monitoring održivog povratka: Diskriminacija u obrazovanju (Sarajevo, 07.04.2008)

>> Sarajevo: Održan radni sastanak sa ministrima Federalnog ministarstva prostornog uredjenja i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica BiH (Sarajevo, 20.03.2008)

>> Mostar: Sastanak predstavnika Saveza sa dr. Zvonimirom Jurišićem, premijerom Vlade Zapadno-hercegovačke županije (Mostar, 12.03.2008)

>> Započela realizacija projekta "Monitoring održivog povratka na prostoru Bosne i Hercegovine"
(Sarajevo, 22.02.2008)

 

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: