SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 22.02.2008

 

ZAPOČELA REALIZACIJA PROJEKTA "MONITORING ODRŽIVOG POVRATKA NA PROSTORU BIH"


Savez udruženja-udruga izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH započeo je sa realizacijom projekta "Monitoring održivog povratka na prostoru BiH". Cilj projekta je doprinos obezbjeđivanju osnovnih pretpostavki za dobrovoljni i održivi povratak manjinskih povratnika, poštujući principe transparentnosti i jednakosti prilikom odabira prioritetnih korisnika programa pomoći u procesu povratka.

Projekat će se realizovati na područjima 5 regionalnih centara SIRL BH (Sarajevo, Zvornik, Banja Luka, Foča, Mostar), a prvenstveno će biti usmjeren ka povratnicima, izbjeglicama i raseljenim licima, ali isto tako i ka lokalnim i organima vlasti na višim nivoima.

Neke od projektnih aktivnosti su i slijedeće:

- Nezavisni timovi monitora, formirani od strane SIRL BiH, obučeni i opremljeni instrumentima i mehanizmima za nezavisan monitoring i verifikaciju procesa povratka donosit će „feedback“ informacije koje će koristiti sva relevantna vladina tijela;

- Državna komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH će direktno biti informisana o radu Opštinskih komisija za odabir korisnika pomoći i projekata rekonstrukcije i situacije na terenu. Po dobijanju prijedloga za djelovanje baziranih na pokazateljima sa terena, Komisija će biti u mogućnosti donositi efektivnije odluke i ojačati proces.

- Pomoć i podrška će biti pružena prioritetnim korisnicima, a koji će biti utvrđeni na osnovu jasno utvrđenih kriterija.

- Potrebe korisnika u vezi sa socio-ekonomskim aspektom održivog povratka bit će objedinjene, prijedlozi i ideje za djelovanje razvijene i adresirane relevantnim vladinim tijelima.

 

PRESS SLUŽBA
SIRLBIH

 

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: