PRESS
Mostar, 26.01.2010

 

SREDSTVA ZA POVRATNIKE TROŠENA TRANSPARENTNO, ALI NENAMJENSKI - NEPREPOZNAJU SE POTREBE POVRATNIKA


U organizaciji Unije za održivi povratak i integraciju u BiH danas je u Mostaru održan sastanak predstavnika povratničkih udruga iz cijele BiH i resornih ministarstava s entitetske i državne razine na kojem se razgovaralo o strategiji usmjeravanja sredstava namijenjenih za održivi povratak u 2010. godini.

Kao najveći problem povratnici su istaknuli neprepoznavanje stvarnih potreba krajnjih korisnika, odnosno povratnika, od mjerodavnih institucija, a kao negativan primjer navedena je podjela sadnica voćki u prosincu kada se s njima ne može ništa učiniti, što se dogodilo u Tuzlanskoj županiji krajem prošle godine.

............................................

Predsjednica Unije za održivi povratak i integraciju u BiH Mirhunisa Zukić kazala je da su sredstva iz proračuna s raznih razina vlasti u prošloj godini trošena transparentno, ali ne i namjenski.

Nadamo se da će ove godine vlasti konačno poslušati koje su stvarne potrebe povratnika, te da sljedeće godine nećemo raspravljati o tome zašto novac nije namjenski utrošen i zašto nitko zbog toga nije odgovarao, naglasila je Zukić.

.............................................

Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić upozorio je da u godini kada su na raspolaganju znatno umanjena proračunska sredstva za povratak, institucije u suradnji sa samim povratnicima moraju detektirati koji su stvarni prioriteti, te tamo usmjeriti novac.

Na sastanku je po tko zna koji put skrenuta pozornost da u samom središtu Mostara 40-ak stambenih zgrada 15 godina po završetku rata i dalje čeka obnovu, a oko 600 mostarskih obitelji zbog toga se i dalje vode kao raseljene.

 

ZAKLJUČCI SASTANKA:
Zakljucci.pdf (280KB)
Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: