INTERVIEW
Sarajevo, 08.06.2009

SAVEZ UDRUŽENJA - UDRUGA IZBJEGLICA I RASELJENIH LICA U BOSNI I HERCEGOVINI PROMIJENIO NAZIV U UNIJA ZA ODRŽIVI POVRATAK I INTEGRACIJE


Savez udruženja – udruga izbjeglica i raseljenih osoba je promijenio naziv. Šta su razlozi i kakav je novi naziv ovih udruženih izbjegličko- raseljeničko - povratničkih organizacija ?

O tome govori Mirhunisa Zukić, predsjednica dosadašnjeg Saveza, odnosno nove Unije:

„Na skupštini Saveza koja je prošle godine održana u decembru, dogovorili smo se da novi naziv, ali pravni nasljednici Saveza udruženja – udruga izbjeglica i raseljenih osoba, preimenujemo u Uniju za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini. Neophodno je u narednom periodu ekonomski osnažiti proces povratka i u tom pravcu smo željeli da naše lokalne nevladine organizacije izrastu u partnere sa lokalnim vlastima i da mogu u narednom periodu raditi prema zahtjevu Evropske unije.
To je: lokalna vlast, lokalne nevladine organizacije i biznis sektor. .................................................................................. Foto: RFE
Svi budući fondovi koji će ići, ići će u tom pravcu. Samim tim smo
željeli da naš naziv bude adekvatan u budućem procesu
.“

Na skupštini Saveza koja je prošle godine održana u decembru, dogovorili smo se da novi naziv, ali pravni nasljednici Saveza udruženja – udruga izbjeglica i raseljenih osoba, preimenujemo u Uniju za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini. Da li su sve članice Saveza postale i članice Unije za održivi povratak?

Trenutno smo u fazi prikupljanja informacija svih onih koji žele da se uključe u Uniju. Imamo 126 lokalnih organizacija i pokušaćemo u lokalnim zajednicama da koordiniramo među nevladinim organizacijama koje se neće baviti samo povratkom, već i turizmom, ekologijom, kao i socijalnim potrebama.

Koliko su lokalne zajednice zainteresovane za ono što vi radite i kakva je saradnja između vaše organizacije i opštinskih čelnika?

Mi smo impresionirani odazivom lokalnih zajednica. Uputili smo dopise u 144 opštine i već imamo prikupljene informacije od 126 opština. Opštine su se zaista odazvale pismenom zahtjevu u kojem smo zatražili saradnju u budućem periodu i potpisali smo 87 memoranduma o saradnji sa lokalnim vlastima.

Kakva je saradnja sa vlastima na državnom nivou?

Mi već imamo razvijeni partnerski odnos sa Ministarstvom za ljudska prava i Komisijom za izbjeglice BiH. Mi prikupljamo podatke na terenu i prosljeđujemo ih Komisiji za izbjeglice. Saradnja je na zavidnom nivou.“ Vaša nevladina organizacija potpisala je ugovor sa sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERD-om. Šta to znači za povratnike? „SERD-a će raditi ekonomske projekte u osnaživanju i edukacijama. Poznato je da će Evropska unija u narednom periodu davati sredstva onim lokalnim zajednicama koje imaju sređene nevladine organizacije. Naš memorandum o saradnji sa SERD-om će se odnositi na jačanju nevladinih organizacija u mjestima gdje će SERDA raditi.

Predstavnički dom Parlamenta BiH nedavno je usvojio revidiranu Strategiju aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Da li ste zadovoljni njenim usvajanjem?

Nakon trećeg pokušaja Strategija je usvojena. To je jedan važan dokument i na naš zahtjev, kao i na zahtjev mnogih nevladinih organizacija i resornih ministarstava poslanici u Parlamentarnoj skupštini prepoznali su važnost usvajanja ovakvog dokumenta.

Izvor:
Radio Slobodna Evropa


Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na:


s