Vijesti, 06.09.2015.

 

Nastavljaju bojkotovati nastavu: Povratnici u RS traže da OHR i država riješe problem jezika

 

Djeca Bošnjaka povratnika nastavit će bojkotovati nastavu u šest područnih škola na području općine Zvornik zbog problema naziva jezika i izučavanja nacionalne grupe predmeta.

Roditelji će tokom naredne sedmice inicirati sastanak sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem i ministricom za ljudska prava i izbjeglice Semihom Borovac.

Od njih ćemo zatražiti da utječu na održavanje sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira i očitovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) – izjavio je za Faktor.ba zastupnik u Narodnoj skupštini RS Nedim Čivić.

 

U Zvorniku je danas održan sastanak roditelja bošnjačke djece, kojem su prisustvovali i  potpredsjednik RS Ramiz Salkić, ministar za izbjeglice i raseljena lica FBiH Edin Ramić i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović.

Zaključeno je da će tokom sljedeće sedmice biti formirano koordinaciono tijelo svih roditelja Bošnjaka u RS koji imaju slične ili iste probleme kako bi u budućnosti nastavili zajedničko djelovanje.

Ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, roditelji ne isključuju mogućnost izražavanja nezadovoljstva građanskim neposluhom.

 

Također, zatražit ćemo susret s premijerkom RS Željkom Cvijanović, predsjednikom RS Miloradom Dodikom, direktorom Pedagoškog zavoda RS Predragom Damjanovićem i ministrom prosvjete i kulture RS Danetom Maleševićem. Prezentirat ćemo im svoje probleme i tražiti odgovor zašto se sve to radi jednom narodu na ovim prostorima – rekao je Čivić.

Predstavnici roditelja nastojat će da organiziraju sastanak i s načelnikom Opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem i direktorima škola, jer smatraju da lokalna zajednica ne može ostati nijema na ove probleme i da mora dati odgovor zašto 500 učenika bošnjačke nacionalnosti ne pohađa nastavu.

 

Trenutno u školu ne idu djeca iz područnih odjeljenja Osnovne škole “Sveti Sava” iz Liplja, Snagova, Donje Kamenice, Kula Grada i Diviča. Ova odjeljenja pohađaju osnovci od prvog do petog razreda.

Čivić nam je rekao da od sutra na nastavu neće ići ni djeca bošnjačke nacionalnosti koja pohađaju devetogodišnju školu u Križevićima. Oni će se, zajedno s roditeljima pojaviti ispred škole, te pozvati direktoricu da objasni zašto im je uskraćeno pravo na bosanski jezik i izučavanja nacionalne grupe predmeta.

 

Izvor:  Anadolija/Faktor.ba

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: