Saopštenje / saopćenje za javnost

 

CENTRALNI DOGAĐAJ OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA IZBJEGLICA

 

 

„Promocija dobrih praksi – edukacija i zapošljavanje mladih u ruralnim područjima“

 

 

 

U povodu 20. juna Svjetskog dana izbjeglica, Unija za održivi povratak i integracije u BiH organizuje „Promociju dobrih praksi – edukacija i zapošljavanje mladih u ruralnim područjima“ koja će biti održana  u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (sala broj 1, I sprat) dana 20. juna 2012.godine sa početkom u 11 sati.


Prema našim istraživanjima u BiH ima 727,000 lica povratnika koja smo zatekli u njihovim domovima, za razliku od broja 1,056,000 kojim raspolažu neke međunarodne organizacije. Veliki broj tih povratnika su mladi ljudi. U BiH ima još 145.000 neobnovljenih stambenih jedinica, od čega je 43.000 podnesenih zahtjeva za obnovu. U našem istraživanju naišli smo na 17.000 porodica koje se nisu prijavile, ali imaju potrebu i interes za obnovu svojih kuća. Samo od 0,8 % do 1 % povratnika ima zaposlenje, a među njima su ugroženi i mladi povratnici. To nas je navelo da ovaj dan posvetimo mladima koji su zapostavljeni i u smislu edukacija i zapošljavanja.


Na Promociju su pozvani uspješni polaznici edukacija, poslodavci i predstavnici lokalnih vlasti, te predstavnici domaćih i međunarodnih institucija (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Republike Srpske, entitetski zavodi za zapošljavanje, UNICEF, UNDP-YERP, OSCE, itd.), a sa ciljem predstavljanja dobrih praksi i razmjene iskustava i preporuka kako bi se ovaj model proširio i na ostale opštine u BiH.


Pozivamo vas da medijski propratite ovaj događaj.

........................................................................................................................... ......PRESS SLUŽBA UZOPI u BiH

 

 

 

PROTOKOL


● Uvodna riječ
● Obraćanje gostiju
● Prezentacija projekta “Edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište u ruralnim izbjegličkim lokalnim zajednicama”, Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH
● Utisci i impresije sa održanih edukacija, Vladimir Obrenović, trener - Unija za održivi povratak i integracije u BiH
● Dobre prakse i iskustva polaznika edukacija (video zapis)
● Utisci i iskustva mladih, poslodavaca, predstavnika lokalnih vlasti, domaćih i međunarodnih institucija

● Prijedlozi i zaključci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: