SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE

Sarajevo, 24. februar 2016

 

Posjeta Uniji:

Uzgoj ljekovitog bilja šansa za poboljašnje materijalnog statusa povratničke populacije i interno raseljenih

 

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović i ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić posjetili su danas Uniju za održivi povratak i integracije u BiH gdje su sa predsjednicom Mirhunisom Zukić razgovarali o projektima koje ova organizacija realizira u oblasti održivog povratka i zapošljavanja povratničke populacije. Razmatrane su i mogućnosti zajedničkog učešća u konkretnim projektima za ovu populaciju.

 

Bilo je riječi i o tekućim projektima, a fokusu razgovora je bio projekt pod nazivom „Povezivanje povratnika u kooperantski lanac za poznato tržište“ koji ova organizacija realizira na području Hercegovine, a usmjeren je na organiziranu proizvodnju i plasman ljekovitog bilja na tržište . Šansu za zaradu kroz uzgoj smilja, žalfije, lavande, bršljana, ruzmarina, majčine dušice itd, prepoznali su brojni poljoprivrednici u hercegovačkim selima koji su se udružili i kroz kooperantski odnos pokrenuli proizvodnju. Plasman i otkup poljoprivrednih proizvoda upotpunosti osigurava Unija.

 

S obzirom na veliko interesovanje za ovu vrstu biznisa, postoje mogućnosti njenog širenja te pokretanja i na području Istočne Bosne i Kantona Sarajevo. „Narednih dana ćemo potpisati ugovor sa vlasnikom jedne fabrike u Ljubinju, koji je iskazao interes za otkup svih količina uzgojenog bilja. Javljaju nam se i drugi biznismeni koji su zainteresirani za otkup ovih vrsta proizvoda“, navela je Zukić i istakla da je za uspješnu implementaciju neophodna podrška vlasti. Po njenim riječima, već je iskazan interes investitora da se na području Zvornika, Srebrenice, Goražda i Foče pokrenu projekti plantažiranja smreke i majčine dušice, ali i aronije, bršljana, borovnice i jagode.

 

Ministrica Dautbegović je upoznala predstavnike Unije o programskim aktivnostima Ministarstva i izrazila spremnost za učešće u relizaciji ovakvih projekata ističući da su oni šansa za poboljšanje materijalnog statusa povratnika u Istočnu Bosnu kao i interno raseljenih osoba u Kantonu Sarajevo. Istakla je da su za sve neophodne aktivnosti na raspolaganju Sektor za rad Ministarstva i Služba za zapošljavanje KS budući da će biti potrebno istražiti interesovanje povratničke populacije za ovu vrstu proizvodnje, te organizirati edukacije za tu vrstu posla.

 

„Ministarstvo ima jasnu viziju kada su u pitanju projekti održivog povratka, a u tome želi ostvariti čvršću saradnju i sa nevladinim sektorom. Unija za održivi povratak i integracije u BiH je prepoznata kao referentna organizacija za saradnju u ovoj oblasti“, naglasila je ministrica Dautbegović. Ministar Nenadić je naglasio važnost saradnje sa međunarodnim organizacijama i institucijama, te nevladinim i realnim sektorom.

 

 




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: