SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE

Sokolac, 29.05.2015.

 

Život povratnika na Sokocu

 

Dana 29.05.2015. godine predstavnici Unije za održivi povratak i integracije u BiH posjetili su povratnike Sarajevsko-romanijske regije u mjesnim zajednicama Novoseoci i Mičivode.


Predsjednica Mirhunisa Zukić sa saradnicima posjetila je navedene mjesne zajednice kako bi razgovarali i na licu mjesta se upoznali sa problemima koje imaju povratnici.

 

Nakon dužeg razgovora zaključeno je da u MZ Mičivode  probleme predstavlja  veoma loša putna komunikacija, snadbijevanje pitkom vodom (20 povratničkih porodica nema mogućnost pristupa vodovodnoj mreži zbog čega su već 15 godina prinuđeni da traže alternativne načine opskrbe pitkom vodom), dok su problem MZ Novoseoci nedostatak poljoprivredne mehanizacije i stočnog fonda.


Postoje i svijetli primjeri poduzetničkog duha među kojima se ističe porodica Murtić poznata po izradi drvenih brvnara, koje su postale brend ovog kraja.  Da se može živjeti od svog rada svjedoči i povratnica Hajra Homorac koja se vratila na svoje imanje i vlasnica  je mini farme krava.


Unija će učiniti sve, u okviru vlastitih mogućnosti, kako bi bar neki od
navedeni problemi povratnika bili riješeni.

 

 

 


Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

Email: uzopi@bih.net.ba
ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba


Članice Unije:

 

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.(detaljnije)

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu. (detaljnije)

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)


Pratite nas na: