Press sapćenje

Proizvedeno u BiH za tržište u EU

 

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH pokrenula je do sada najveću kampanju pod nazivom “Proizvedeno u BiH za tržište EU”koja ima za cilj  informisanje i afirmisanja povratnika za njihovo uvezivanje u  kooperantske lance sa sigurnim  otkupom, odnosno poznatim tržištem. Radi se o plasamanu  neograničene količine proizvedene poljoprivredne robe  pri čemu će svoju egzistenciju u naredne tri godine osigurati 1.600 porodica. Sva proizvedena poljoprivredna roba u BiH će  pronaći svoj plasman na tržištu Europske unije jer su dugoročni ugovori s europskim firmama već potpisani od strane Adriatic grupe.

 

Unija je kampanju započela konferencijom u Mostaru pod nazivom: Poljoprivreda- rješenje za održivi povratak nakon dvije decenije Dejtona?”, na kojoj su bili prisutni predstavnici lokalnih, kantonalnih, entitetskih i državnih vlasti, međunarodnih institucija i organizacija, zavoda za poljoprivredu i poljoprivrednih proizvođača sa prostora cijele BiH. Naredne konferencije bit će održane u Banja Luci, Tuzli, Brčkom i drugim gradovima.

 

Plasman kornišona kao i drugih linija proizvodnje voća i povrća bit će osiguran  preko Adratic grupe u Beču, odnosno preko  sigurnog europskog tržišta u Austriji, Njemačkoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Radi se o ciljanoj proizvodnji za ciljano tržište te je plan u 2015. godini proizvesti i otkupiti 3.000-4.000 tona kornišona. Pored kornišona bit će organizirana proizvodnja povrtlarskih i voćarskih kultura sa planom proizvodnje i otkupa preko 5.000 tona. Za sve poljoprivredne proizvođače, koji uđu u projekat, obezbijeđen je repromaterijal za proizvodnju koji se plaća na kraju sezone dijelom od proizvedenih količina. Također bit će educirani od  stručnih ljudi u skladu sa EU standardima u proizvodnji koji se moraju poštovati.

U 20-tak bosanskohercegovačkih gradova održane su prezentacije potencijalnim kooperantima a u narednom period bit će realizirane i u ostalim lokalnim zajednicama shodno iskazanom interesu od strane poljoprivrednih proizvođača.

 

 

Povezani linkovi sa objavom press saopcenja

 

 http://faktor.ba/bih-otvoren-put-za-plasman-neogranicene-kolicine-poljoprivrednih-proizvoda/

 

http://www.bihac.net/vijesti/bih/16494-zapocela-kampanja-proizvedeno-u-bih-za-trziste-eu.html

 

http://www.abcportal.info/clanak/zapocela-kampanja-proizvedeno-u-bih-za-trziste-eu

 

http://pricaona.ba/proizvedeno-bih-za-trziste-eu/

 

http://www.bhrt.ba/ekonomija/privreda/zapocela-kampanja-proizvedeno-u-bih-za-trziste-eu/

 

http://www.seebiz.net/novosti/poslovanje/krenula-kampanja-proizvedeno-u-bih-za-trziste-eu/

 

http://novovrijeme.ba/zapocela-kampanja-proizvedeno-u-bih-za-trziste-eu/

 

http://www.bh-index.com/zapocela-kampanja-proizvedeno-u-bih-za-trziste-eu/

 

http://www.magazinplus.eu/clanak/zapocela-kampanja-proizvedeno-u-bih-za-trziste-eu/

 

http://www.mi2.ba/agencija/zapocela-kampanja-proizvedeno-u-bih-za-trziste-eu/

 

 

 

 


Press služba

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: