VIJESTI

03.08.2015

 

Banjalučka policija još nije uhvatila napadače na povratnika Nermina Hanifića

 

Iako je prošlo više od petnaest dana od napada na Nermina Hanifića, povratnika u Vrbanjce kod Kotor Varoši, banjalučka policija još uvijek nije identifikovala niti pronašla nasilnike koji su naprije zaustavili Nermina, a potom se iživljavali na njemu.

 

Potvrđeno nam je ovo i CJB Banja Luka gdje ističu kako intenzivno rade na rasvjetljavanju ovoga slučaja.

 

Kako je Klix.ba i ranije pisao, Hanifić je polovinom prošlog mjeseca bez ikakvog povoda najprije onesviješten, a potom udaran te su mu po cijelom tijelu nanesene višestruke posjekotine.

 

Posebno je monstruozna činjenica da su nasilnici koji su ga presreli na njegovo tijelo, odnosno stomak i leđa urezali “četiri S”.

Ispričao je kako je tog kobnog jutra pošao u nabavku robe za radnju koju posjeduje. Imao je kod sebe veću količinu novca. Dok je vozio svoga kombija odjednom je u mjestu Usjek vidio signaliziranje svjetlom. Zaustavio se pored ceste vjerujući da je nekome potrebna pomoć.

No, slijedeće što je vidio jeste pištolj uperen u njega i maskiranu osobu koja mu govori da izađe van.

 

Poslije toga je nastala tama. Naime, treća osoba mu je prišla s leđa i udarila ga te je on pao na pod izgubivši svijest.

 

Nije nam znao ispričati koliko je dugo bio u nesvijesti niti šta su mu sve radili. Tragovi na njegovom tijelu su govorili sami za sebe.

“Samo se sjećam da sam se probudio u krvi. Ustao sam, oprao se koliko sam mogao i pošao u Hitnu pomoć”, ispričao nam je Nermin ranije.

Osoblje Hitne pomoći je nakon pružanja pomoći Nerminu o svemu obavijestilo policiju.

 

No, ni petnaest dana kasnije napadači na ovoga povratnika nisu uhvaćeni niti je istragom pojašnjeno o kakvom se krivičnom djelu radi u ovom slučaju.

 

Da li je u pitanju širenje nacionalne mržnje ili pak nasilništvo kako se čini, utvrdit će se onda kada nasilnici budu uhvaćeni.

S druge strane, na pitanje da li smatra da je napad na njega počinjen na nacionalnoj osnovi Hanifić je objasnio da se u Vrbanjce vratio 2000. godine i do sada nije imao nikakav sukob, ni prijetnje, niti je osjetio mržnju.

 

“Do sad bi bilo nekih incidenata, ne mogu reći da je s nacionalne strane, ovo što je neko pisao to je mogao svako uraditi i narkoman i alkoholičar iz bilo koje nacije, ne mogu ja sad reći koja”, rekao je Hanifić.

 

Istakao je kako očekuje da se nađu novi počinioci, da se ovakvim zastrašivanjima stane ukraj.

 

“Ne bih želio da se ovo ponovi. Nebitno danas sam ja bio taj, možda nije to meni smišljeno, sutra će neko drugi biti”, kaže Hanifić.

 

Napadi na povratnike kao što je Hanifić u našoj zemlji su veoma učestali pa je tako nakon napada na Hanifića veoma brzo uslijedio i napad na Mehmeda Kuljančića u Vlasenici.

 

Prema analizi Unije za održivi povratak i integracije u BiH, sigurnost povratnika u posljednje tri godine ugroženija je nego u prvim godinama povratka nakon rata.

 

Izvor


Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: