SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE

21.07..2015.


Opštine Kotor Varoš i Vlasenica:

Napadi na povratnike

 

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH izražava veliku zabrinutost povodom nedavnih napada na povratnike u opštinama Kotor Varoš i Vlasenica. Prvi napad se desio u selu Vrbanjci, opština Kotor Varoš gdje je povrijeđen Nermin Hanifić, a drugi napad se desio u Vlasenici gdje je teške povrede zadobio Mehmed Kuljančić.

 

 Unija za održivi povratak i integracije u BiH, u protekle tri godine provodi istraživanje o potrebama povratnika i raseljenih lica na području BiH u okviru 10 segmenata Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. U okviru navedenog istraživanja došli smo do podataka da je sigurnost povratnika, u protekle tri godine, ugroženija nego u prvim godinama povratka nakon samog rata.


Upućen je i dopis za MUP Republike Srpske gdje tražimo da omoguće veću sigurnost povratnicima. 


Također, pozivamo i nadležne institucije Republike Srpske da dosljedno primjenjuju, nedavno izmjenjen, Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske, prvenstveno u segmentu gdje se definišu kazne za stavove izrečene na društvenim mrežama. Izvjesni Stevan Garić, osumnjičeni za napad na Mehmeda Kuljančića, i ranije je na društvenim mrežama raspirivao strah i mržnju prema bošnjačkim povratnicima. Nadležne institucije Republike Srpske ne trebaju selektivno provoditi donesene zakone, kao što je to bio slučaj u mjesecu maju 2015. godine kada su hapšeni bošnjački povratnici u Republici Srpskoj zbog napisa na društvenim mrežama. Iznenađeni smo i pasivnim odnosom medija, prvenstveno onih u Republici Srspkoj, prema ovim dešavanjima.


Unija za održivi povratak i integracije u BiH još jednom ukazuje na to da je povratnička populacija najranjivija kategorija u Bosni i Hercegovini, čija su ljudska prava konstantno narušavana.  Poznato je da povratnici skupo plaćaju mir i dostojanstvo zagarantovano Aneksom VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Smatramo da Republika Srpska, kojoj je Dejtonski mirovni sporazum omogućio postojanje kao eniteta u Bosni i Hercegovini, mora poštivati neprikosnoveno pravo na povratak u svim segementima koji je isti taj Dejtonski mirovni sporazum zagarantovao.

 

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: