VIJESTI

21.07.2015

 

Povratnici ugroženiji sada nego u prvim godinama nakon rata

 

Nakon nedavnih napada na povratnike u Kotor Varoši i Vlasenici, prema analizi Unije za održivi povratak i integracije u BiH, sigurnost povratnika u posljednje tri godine ugroženija je nego u prvim godinama povratka nakon rata.

 

U posljednjim nasrtajima na povratnike u samo nekoliko dana su povrijeđena dva povratnika i to Nermin Hanifić u Kotor Varoši te Mehmed Kuljančić u Vlasenici.

Hanfić je, podsjećamo, povrijeđen nakon što su ga zaustavile tri maskirane osobe, onesvijestile ga, a potom mu po tijelu urezivale "četiri S". 

Istraživanje je provedeno u posljednje tri godine, a nakon iznenađujućih rezultata Unija je zatražila od MUP-a RS da omogući veću sigurnost povratnicima.

MUP RS bi morao dosljedno primjenjivati nedavno izmijenjeni Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske, posebno u segmentu koji se odnosi na kažnjavanje za izjašnjavanje na društvenim mrežama. 

Naime, izvjesni Stevan Gavrić, osumnjičeni za napad na Koljančića u Vlasenici i ranije je putem društvenih mreža raspirivao mržnju prema bošnjačkim povratnicima. 

"Institucije RS-a trebaju dosljedno provoditi zakone kao što su ih provodili u maju 2015. godine kada su hapsili bošnjačke povratnike zbog napisa na društvenim mrežama", kažu iz Unije.

Unija naglašava i to da je povratnička populacija ona najranjivija u cijeloj BiH, a čija su prava konstantno narušavana. Poznato je da povratnici skupo plaćaju svoj mir i dostojanstvo zagarantovano Aneksom 7 mirovnog sporazuma potpisanog u Dejtonu. 

Republika Srpska kojoj je Dejton omogućio postojanje mora poštovati pravo na povratak koji je istim tim sporazumom zagarantovan.

 

(Izvor: Klix.ba)
 

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: