SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE

15.07..2015.


Održana pomocija portala BH Sela

"Zajedno učinimo život ljepšim u BiH”

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH je 15.07.2015. godine, u Parlamentarnoj skupštini BiH, organizovala prezentaciju web portal www.bhselo.ba koji je nastao u sklopu projekta “Zajedno učinimo život ljepšim u BiH”, finansiran od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.


Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva za  izbjeglice i raseljena lica RS, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS, predstavnici općine Bosanski Petrovac, Foča, Trnovo RS, Istočni Stari Grad, UNHCR, IOM, Svjetskog saveza dijaspore BiH, te predstavnici  domaćih nevladinih organizacija i seoskih domaćinstava.


Unija za održivi povratak i integracije u BiH je kroz istraživački projekat Istraživanje i identifikovanje potreba za ugrožene povratnike i interno raseljene osobe identificirala probleme i potrebe u 52 lokalne zajednice, odnosno 1091 mjesnoj zajednici. U okviru navedenog istraživanja identifikovali smo povratnike, kao i raseljena lica koja su odlučila da se integrišu u zajednicama u koje su se i raselili, koji se žele baviti seoskim turizmom i to kroz jačanje vlastitih kapaciteta individualnog seoskog domaćinstva. Na ovaj način, želimo spojiti razvoj poljoprivrede i turističkih kapaciteta u ruralnim sredinama.
"BH SELO" nastoji unaprijedi ruralna područja koja imaju velike mogućnosti za razvoj turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini. Želimo motivisati i podržati što više osoba koje žive u ruralnim sredinama da se organizovano bave pokretanjem sopstvenog biznisa kroz otvaranje seoskih domaćinstava i ukazati im na mogućnosti koje nude ruralna područja. Koristeći dobre prakse i direktni uvid u potrebe, zajedno sa ciljnom grupom nastojimo kreirati rješenja koja su realna i izvodljiva. U kampanju su se uključili bosanskohercegovački građani u iseljeništvu okupljeni u Svjetski savez dijaspore BiH. Kada je u pitanju poljoprivreda, Unija je uz pomoć partnera iz biznis sektora, pokrenula kampanju povezivanja poljopivrednika u  kooperanstke lance za poznato tržište. Rezultat ove kamapnje je 1750 porodica, odnosno kooperanata za uzgoj kornišona na prostoru cijele BiH.

 

 

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: