VIJESTI

Sarajevo, 15.06.2015

 

U Sarajevu obilježen Svjetski dan izbjeglica

 

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) danas je na Trgu djece Sarajeva obilježilo Svjetski dan izbjeglica pod motom "Rješenja su na vidiku".


Ovaj dan obilježava se svake godine u šestom mjesecu, a prema riječima glasnogovornika UNHCR-a Nevena Crvenkovića, u Sarajevu je javni događaj upriličen kako bi se u javnosti podigla svijest na sve ono što je za izbjeglice postignuto od potpisivanja Dejtonskog sporazuma u BiH prije 20 godina.


"Danas obilježavamo kako bi ukazali na mogućnosti svima onima koji su raseljeni u BiH, koji nisu uspjeli pronaći svoj dom, kako bi im se pomoglo da izgrade svoje živote. Potreban je jedan zajednički napor kako bi se do tog cilja došlo", istakao je Crvenković.


Napomenuo je kako veliki broj raseljenih osoba u BiH živi u neadekvatno opremljenim smještajima. Današnji dan, kako je kazao Crvenković za Anadoliju, svojevrsno je prisjećanje na sve one koji su tokom posljednjih 20 godina zbrinuti, ali i na one koji to tek trebaju biti.


"Želimo cijelom događaju dati jednu pozitivnu notu kako bi potaknuli sve aktere da poduzmu zajednički napor kako bi se ljudima pomoglo", kazao je dodajući kako je tokom dana na Trgu djece Sarajeva planiran nastup dječijeg hora, kao i projekcija filmova koji prikazuju život u kolektivnim centrima.


Podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH pokazali su kako mnogi povratnici nisu prijavljeni u mjestima povratka zbog neostvarivanja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu u tim mjestima. Kako je istakao Crvenković, aktivan je rad na brojnim programima koji pomažu raseljenim osobama.


"Pomaka svakako ima. Govorimo o oko milion povratnika u BiH, od toga su polovina takozvani manjinski povratnici. Postoje razni programi koji rade na tome da se preostalim raseljenima pomogne. Moto skupa je 'Rješenja su na vidiku', ali potreban je dodatni napor da se konačna i trajna rješenja za te ljude pronađu", zaključio je Crvenković.


UNHCR pomaže vlastima u BiH kako bi se pronašla održiva rješenja u vidu rekonstrukcije stambenih objekata, povrata imovine, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanju, radu i zapošljavanju.

 

 

 

(Izvor:N1.info)

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: