Preporuči članak:

 

Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII DMS

 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sørensen, ministar za ljudska prava i izbjeglice u BiH Damir Ljubić, i predstavnik UNHCR‐a u BiH Andrew Mayne, predstavili su  novi projekt u vrijednosti od 8,1 milion eura, koji finansira EU a sufinansira UNHCR, osmišljen s ciljem da se riješe najteži preostali problemi ratnog raseljavanja u Bosni i Hercegovini.

Projekt će pomoći najmanje 2.400 ugroženih raseljenih i povratničkih porodica, uključujući i žene koje su žrtve rata, u njihovim nastojanjima da iznađu rješenja za socijalne izazove sa kojima se suočavaju – u početku u 10 općina tokom perioda od tri godine odnosno do kraja 2016. godine – i to zajedničkim timskim radom organa vlasti, lokalne zajednice, civilnog društva i projektnih partnera.

Projekt, sa svojom porukom 'Moje mjesto pod suncem', ima za cilj pomoći ugroženim raseljenim i povratničkim porodicama da za sebe obezbijede uvjete za siguran, dostojanstven i život pun poštovanja, kroz njihovo uključivanje u razvojne planove općina u kojima žive, tako da oni, njihova djeca i njihove zajednice mogu napredovati i prosperirati.

Evropska unija je za projekat izdvojila 7 miliona eura, uz sufinansiranje UNHCR‐a od 1,1 milion eura. UNHCR rukovodi realizacijom projekta, u suradnji sa UNDP‐om, UNICEF‐om, IOM‐om, Hilfswerk Austria International, Bosanskim humanitarnim logističkim servisom, Fondacijom lokalne demokratije i Vašim pravima BiH, a u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH.

Među općinama koje će u početku biti pozvane da sudjeluju u projektu su Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice, kao i Brčko distrikt.  Projekt će također podržati realizaciju Revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII u cjelini, uvođenjem novih koordinacijskih struktura za rješavanje problema, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

S naglaskom na održivost, timski rad i koordinaciju, ovaj projekt nadopunjuje Regionalni program stambenog zbrinjavanja i projekt CEB II za stanare kolektivnih centara, koji su druge glavne komponente rješenja za preostale probleme ratnog raseljavanja, iz strategije za implementaciju Aneksa VII.

Unija za održivi povratak  i integracije u BiH uključena je u projekat  sa zadatkom identifikovanja potreba i aktuelnih problema ugroženih kategorija povratnika i raseljenih lica u BiH.

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: