Preporuči članak:

 

Sarajevo, 07.03.2014.

 

Završna manifestacija projekta: Zadržavanje mladih u ruralnim sredinama

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH predstavila je projekat obuke mladih u povratničkim sredinama o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište rada, koji je proveden u 22 opštine u BiH. U okviru ovog projekta više od 1.340 mladih kandidata obučeno je kako da napišu biografiju za posao, naprave biznis plan i predstave se poslodavcu.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da su nastali kvaliteni biznis planovi u okviru dvodnevnih radionica, te su na završnu manifestaciju pozvani predstavnici ambasada u BiH, domaćih institucija i nevladinih organizacija da pomognu njihovu realizaciju.

Učesnik edukacije Adnan Hrustanović iz Zvornika rekao je da mladima prvenstveno treba finansijska pomoć za pokretanje sopstvenog posla. “Ideja imamo. U tome nam je pomogla i edukacija koju smo prošli i u okviru koje je nastalo mnogo dobrih projekata”, naglasio je Hrustanović.

 

Povratnik u zvorničko naselje Križevići Helmedin Muratović rekao je da u istočni dio BiH dolaze značajne donacije, “ali ne u prave ruke i ne u ruke omladine”. “Omladina je spremna i sposobna da sama sebi stvori uslove i pokrene posao”, poručio je Muratović. On je izrazio želju da se pronađu donatori koji bi pomogli mladima da iskoriste svoje potencijale.

 

Program “Edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržište rada” implementiran je u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih, koji je finansijski podržao UNICEF, a napore Unije za zaustavljanje trenda sve masovnijeg odlaska mladih finansijski je podržalo i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

Press služba UZOPI BiH

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: