Preporuči članak:

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:

Sarajevo, 14.12.2013. godine

18 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Aneks 7 između želja i mogućnosti

 

Prošlo je tačno 18 godina otkad je 14.12. 1995 godine zvanično potpisan Dejtonski mirovni sporazum u Jelisejskoj palati u Parizu. Osnova, odnosno suština Dejtonskog mirovnog sporazuma je Aneks 7, koji je utvrdio pravo povratka svih na svoje i obaveze domaćih i međunarodnih institucija u BiH u ostvarenju tog prava.

 

I pored toga još uvijek postoji veliki broj ljudi koji žele da se vrate u svoje domove, ali i još više onih koji su se vratili i svakodnevno se bore za opstanak i za svoja, ustavima i zakonima zagaratovana prava. I za jedne i za druge provedba Aneksa 7 nije završena i nalazi se negdje između njihovih želja i mogućnosti domaćih i međunarodnih politika. Suština tih želja glasi: jednaka i zagarantovana prava svakog građanina ove zemlje.

 

Umjesto da danas ponosno sumiramo proces implementacije Aneksa 7 i govorimo Europi i svijetu kako smo država koja je ispunila svoje obaveze i završila ovaj historijski proces, svjedočimo negativnim trendovima i primjerima diskriminirajućih namjera posebno prema manjinskoj povratničkoj populaciji.

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH, kao svjedok i učesnik procesa provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, ohrabrena je aktivnostima koje u koordinaciji provode državne i međunarodne institucije sa ciljem rješavanja  brojnih akutnih problema povratnika širom zemlje. Želimo vjerovati da je „punoljetstvom“ Aneksa 7 nastupila i potrebna zrelost svih nadležnih za njegovu provedbu.

 

Više od 727.000 povratnika i preko 200.000 potencijalnih povratnika očekuju pozitivne signale kako bi se implementacija Aneksa 7 privela kraju u skorom periodu. Nadamo se da će učesnici predizborne kampanja za izbore 2014. godine zaobići temu povratka u predizbornim političkim govorima, a umjesto toga namjere pokazati svojim djelima. Priliku za to imaju već sada kroz usvajanje budžeta na svim nivoima za predstojeću godinu.

 

PRESS SLUŽBA

UZOPI u BiH


Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: