Preporuči članak:

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:

Sarajevo, 10.12.2013. godine

Delegacija Europske Unije u BiH:

Održan sastanak sa Joost Korteom, zamjenikom direktora Ureda za proširenje iz Europske komisijei

 

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BH, Mirhunisa Zukić, sastala se dana 10.12.2013. godine sa Joost Korteom, zamjenikom direktora Ureda za proširenje iz Europske komisije, u okviru njegove posjete BiH.

Tema sastanka je bila implementacija Regionalnog stambenog programa kao i uključivanje nevladinog sektora u proces implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Bosna i Hercegovina je napravila mnogo bolje rezultate na polju povratka u odnosu na zemlje regije, uprkos tome što je BiH složena zemlja i što se time dodatno komplikuje proces povratka.

Želja za povratkom i dalje postoji, međutim onima koje su se vratili u svoje domove treba osigurati i ostale preduslove kako bi povratak bio zaista održiv.

Predsjednica UZOPI u BiH, još jednom je naglasila važnost uključivanje organizacija civilnog drušva radi bolje integracije korisnika u lokalne zajednice i stvaranje preduslova za održivi povratak. Uprkos činjenici da je BiH kažnjena od strane Europske komisije na taj način što je uskraćena pomoć u iznosu od 45 miliona eura, pozitivna vijest je da se to neće odnositi na projekte planirane za povratnike i raseljena lica.

Sastanku su, pored predsjednice UZOPI BiH, prisustvovali predstavnici Udruženja za povratak raseljenih osoba Gradačac - Pelagićevo, kao i predstavnici Centra civilnih incijativa.

 

PRESS SLUŽBA

UZOPI u BiH


Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: