Preporuči članak:

 

SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 20.09.2012.

 

Skup građana povratnika u Bijeljinu

 

U petak (21.9.2012.g.) u Bijeljini će biti održan skup građana povratnika u ovaj grad. Skup će biti održan u Sali Skupštine grada u vremenskom intervalu od 14.00h do15.30h.

 

Iako se prema podacima Unije u Bijeljinu vratilo 6.000 porodica, posljednjih godina je zabilježen odlazak mladih i radno sposobnih. Prema podacima Unije samo u Janju se vratilo oko 3.800 porodica, te je po intenzitetu povratka u odnosu na svoju veličinu Janja jedno od vodećih područja u BiH. Ipak, učešće povratnika u izbornom procesu, pa tako i u strukturama lokalne vlasti, nije zadovoljavajuće i ne odgovara realnom stanju na terenu.


Zbog toga Unija za održivi povratak i integracije u BiH i Udruženje povratak i održivi opstanak iz Bijeljine, organizuju javni skup u okviru kampanje mobiliziranja povratnika da učestvuju na predstojećim lokalnim izborima.  


Na skupu će biti riječi o predstojećim lokalnim izborima, sa ciljem da se iskažu potrebe ovih građana opštine Bijeljina. Pored razgovora o tome šta su lokalne vlasti uradile za povratnike u prethodnom mandatu, biće predstavljena i analiza onoga što su na ovim izborima političke partije i kandidati za načelnike obećali povratnicima u svojim predizbornim programima.


Povratak u područje Bijeljine godinama privlači pažnju domaćih i stranih institucija koje se bave rješavanjem problema izbjeglica i provođenjem Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Potrebe koje povratnici u Bijeljinu imaju odnose se na skoro sve segmente, od zapošljavanja, pristupa pravima, obnove stambenih jedinica, do podrške razvoju i poljoprivredi. Zbog toga će na ovom skupu biti riječi o potrebama ovih ljudi, ali i mogućnostima za njihovo rješavanje.

 

 

                                                                                                          
                                                                                                       ...............................................    PRESS SLUŽBA 
                                                                                                 ...............................................              UZOPI u BiH

..........................................................................................................................................................press@uzopibih.com.ba

 

 

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: