Preporuči članak:

 

SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 20.06.2012.


U PARLAMENTU ODRŽAN CENTRALNI DOGAĐAJ OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA IZBJEGLICA

 

Uspješno završena Promocija dobrih praksi – edukacija i zapošljavanje mladih u ruralnim područjima

 

U povodu 20. juna Svjetskog dana izbjeglica*, Unija za održivi povratak i integracije u BiH organizovala je „Promociju dobrih praksi – edukacija i zapošljavanje mladih u ruralnim područjima“ u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.


Ovaj dan Unija za održivi povratak i integracije u BiH je posvetila mladima koji su prošli obuku u 17 gradova** u BiH sa ciljem pripreme za tržište rada i zapošljavanja koja je organizovana u okviru YERP programa, a podržana od strane UNICEF–a uz finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Španije.

Tom prilikom je prezentiran kratak video o održanim edukacijama i impresijama polaznika.
Ove edukacije o potrebnim vještinama i kompetencijama za tržište rada u periodu od godinu dana kroz dva ciklusa prošlo je ukupno 1.119 mladih, a oko 6% ih je našlo zaposlenje ubrzo nakon toga. Bilježimo i 14 biznis planova koje su kreirali polaznici.


Promociji dobrih praksi su prisustvovali uspješni polaznici edukacija, poslodavci i predstavnici lokalnih vlasti, te predstavnici mnogih domaćih i međunarodnih institucija, a među njima i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, zavoda za zapošljavanje entiteta i Brčko Distrikta, te UNICEF-a, UNHCR-a, UNDP-a, OSCE-a.
Cilj ove Promocije je da svi uključeni razmijene iskustva i preporuke kako bi ovakav model edukacije mladih proširio i na ostale opštine u BiH.


Na početku sve prisutne je pozdravila Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, te predstavila projekat i njegove rezultate. Sve prisutne je pozdravila i Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a u BiH, koja je naglasila zadovoljsto rezultatima ovog procesa edukacija, te istakla kako bi sličan metod edukacije treba biti uključen u obrazovi sistem. Zamjenik ambasadorice Kraljevine Španije u BiH Toribio de Prado Pérez izrazio je zadovoljstvo što je novac koji su uložili u ovakav vid edukacije iskorišten na najbolji način i za pružanje šanse mladim ljudima u BiH.

 

..................................................................................................................................................PRESS SLUŽBA UZOPI u BiH
_____________________________________________________________________________________
* Svjetski dan izbjeglica ustanovljen je 4. decembra 2000. godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija.
Dan izbjeglica najprije je uvela Organizacija afričkog jedinstva, da bi odlukom Generalne skupštine Ujedninjenih Nacija u decembru 2000. godine prerastao u Svjetski dan izbjeglica.

** Gradovi obuhvaćeni projektom: Sarajevo, istočno Sarajevo, Goražde, Mostar, Široki Brijeg, Trebinje, Brčko, Odžak, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Doboj, Tuzla, Zenica, Bihać, Livno i Vitez.

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: