Preporuči članak:

 

 

SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Mostar, 25.04.2012..


MIRHUNISA ZUKIĆ I SADAKO OGATA RAZGOVARALE O STANJU POVRATKA U BIH

 

Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić i Sadako Ogata, bivše visoke komesarka za izbjeglice UN-a, razgovarale su o procesu povratka u i stanju izbjeglih i raseljenjih lica u BiH danas, 16 godina nakon potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Predsjednica Zukić upoznala je gospođu Ogata sa trenutnom situacijom na polju ljudskih prava izbjeglih i raseljenih lica, potrebama potvratnika kao i dinamikom provedbe Aneksa VII dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Posebno je naglasila da danas, čak 16 godina od kraja rata, još uvijek ima na hiljade ljudi koji su beskućnici, te da proces povratka još nije završen jer desetine hiljada ljudti čekaju na ostvarenje svoga prava na povratak.

 

Također, tom prilikom se u ime Unije za održivi povratak i integracije u BiH, najveće mreže koja okuplja izbjeglice i povratnike, zahvalila gospođi Ogata na tome što jelično učestvovala na održanoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu, jer je njen dolazak velika moralna podrška povratnicima.

 

Nakon konferencije gospođa Ogata je obišla i srpske povratnike u dolini rijeke Neretve kako bi se uvjerila u sprovođenje povratka na terenu, te je prisustvovala završetku projekta "Potpora manjinskom povratku u Mostar“, vrijednom 117.000 dolara, koji su zajedničkim snagama provodili Sjedinjene Američke Države, vlade oba bh. entiteta i UNHCR.


......................................................................................................................................................................PRESS SLUŽBA
......................................................................................................................................................................UZOPI u BiH

 

 

 

 

 

 

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: