Preporuči članak:

 

 

PRESS
Nezavisne novine, Autor: Maja Rener-Smajović , 05. mart 2012

Upitan nastavak obnove kuća povratnicima u BiH

 

SARAJEVO - Zastoj u obnovi kuća sredstvima Fonda za povratak BiH najvjerovatnije će se nastaviti i ove godine, procijenili su u ovom fondu i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

 

Zbog odluka o privremenom finansiranju prošle godine nije bilo novca za nove projekte u oblasti povratka, a problem su bile i procedure izbora korisnika jer je donedavno čekano formiranje Vijeća ministara BiH, bez kojeg nije mogla biti imenovana nova komisija za izbjegle i raseljene BiH.

 

Za to vrijeme oko 150.000 izbjeglih i raseljenih još čeka da se vrati u svoj dom, a među njima je i 7.000 onih koji žive u kolektivnim centrima.

 

Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazao je da će uskoro biti formirana nova komisija za izbjeglice i raseljene osobe, koja "dijeli" novac Fonda za povratak, ali je upitno da li će ove godine početi ikakvi novi projekti i koliko će uopšte novca biti na raspolaganju.

 

Trenutno se rade konsultacije i prijedlozi za proračun BiH za ovu godinu. Nama trebaju stotine milijuna KM, ali vidjećemo šta je to realno moguće. U 2010. godini smo iz proračuna BiH dobili 35 milijuna KM za Fond za povratak, a u prošloj nismo dobili ništa jer je bilo privremeno financiranje", dodao je Ljubić.

 

Sredstva za Fond za povratak dosad su osiguravali Vijeće ministara BiH, vlade entiteta i Brčko distrikta. Za prošlu godinu niko od sufinansijera nije dao sredstva za Fond, dok ni u ovoj godini nisu planirana budžetom RS, a FBiH je planirala oko 1,2 miliona KM.

 

Mlađen Božović, direktor Fonda za povratak BiH, istakao je da Fond trenutno troši novce iz prethodnih godina i da se završavaju projekti početi ranije, a da ove godine nikakvi novi projekti neće biti realizovani ili će ih početi vrlo malo.

 

"Sve i da u aprilu bude donesen budžet BiH, nova komisija prije maja neće moći početi donositi odluke. Sam izbor korisnika traje tri-četiri mjeseca i već je to skoro kraj godine, kada se ništa ne može početi graditi. Ima nekih aplikacija odranije i jedino je moguće da se ove godine nešto počne ako komisija bude odobrila te korisnike", dodao je Božović.

 

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH, smatra nužnim promijeniti kompletan sistem dodjele novca jer je komisija za izbjeglice i raseljene osobe zatrpana administracijom.

 

"Treba izaći iz tolike administracije i procedura da brže ide obnova, projekti održivosti, elektrifikacije. Ljudi po 15 godina čekaju u kolektivnim centrima", dodala je Zukićeva.

 

Ona, ipak, kao i Ljubić i Božović, veću nadu polaže u donatorsku konferenciju, koja treba da bude održana u Sarajevu u aprilu.

 

Preuzeto: /www.nezavisne.com Nezavisne novine



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: