Preporuči članak:

 

 

SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Doboj, 28.2.2012.


ODRŽANA SKUPŠTINA UNIJE,
VELIKA OČEKIVANJA OD MEĐUNARODNE DONATORSKE KONFERENCIJE

 

Skupština Unije za održivi povratak i integracije u BiH održana je u Doboju dana 28.2.2012. godine, u Domu vojske. Skupštini je prisustvovalo blizu 60 predstavnika lokalnih udruženja/udruga članica Unije iz oko 30 opština/općina Bosne i Hercegovine. Tema Skupštine je bila „Uloga civilnog društva u implementaciji Anexa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma – održavanje Međunarodne donatorske konferencije u Sarajevu, aprila 2012. godine (Regionalni program za rješavanje izbjegličko-raseljeničkih pitanja“ i tematskom dijelu su prisustvovali  predstavnici domaćih institucija, organizacija i drugih uključenih u problematiku povratnika, izbjeglih i raseljenih lica.

 

Skupština je počela sijećanjem na nedavno preminule istaknute borce za povratak, Salema Čorbu i Fadila Banjanovića Braciku.
U radnom dijelu Skupštine predsjednica Unije Mirhunisa Zukić  je naglasila važnost održavanja Skupštine, a posebno njenog tematskog dijela, i pozvala predstavnike likanih udruženja/udruga da kao civilno društvo budu partner vlastima u ovom procesu traženja rješenja i kreiranja programa povratka na smišljen i konkretan način.

 

Nakon uvodnog dijela predsjednica Zukić je podnijela Izvještaj o radu Unije i Finansijski izvještaj za 2011. godinu, te obrazložila Plan rada za 2012, koji su usvojeni jednoglasno.

 

Tematskom dijelu skupštine su prisustvovali predstavnici Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalnog ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta, Ministarstva za zdravstvo, socijalnu politiku i izbjeglice Vlade Unsko-sanskog kantona, Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Vlade Tuzlanskog kantona, Opštine Maglaj, OMI Doboj, Zavoda za zapošljavanje filijala Doboj, OSCE-a, UNDP-a, LAG Regije Doboj, Hilfswerk-a, i CRS-a Sarajevo. Ministar Davor Čordaš je upoznao prisutne o programu Međunarodne donatorske konferencije koja će se održati u Sarajevu 24. aprila ove godine, i ukratko predstavio program pomoći za BiH koji bi trebao riješiti pitanje oko 5.500 najranjivilih porodica. Njegovo je mišljenje da BiH treba proces povratka značajno riješiti do 2016.godine, iako BiH nikada ne treba odustati od prava na povratak.

 

Većina govornika je istakla žaljenje što, usljed neformiranja državne vlasti, Komisija za za izbjeglice i raseljena lica nije radila u 2011. godini, koja se zbog toga može smatrati izgubljenom godinom u procesu povratka.

 

Predstavnici lokalnih udruženja/udruga su pozdravili održavanje donatorske konferencije i izrazili nadanja da će sredstva biti utrošena za pravu namjenu. Kao prioritet održivog povratka istakli su ekonomsku održivost, podršku samozapošljavanju i zapošljavanju. Ostale su upamćene riječi Fahrudina Delibajrića kako donacije vode u propast, dok povoljni zajmovi mogu stvoriti rezultat. Ivan Brico postavio je pitanje koliko su pojedine nevladine organizacije zaista nevladine, nestranačke, neovisne i neprivatizirane, i kao takve potkopavaju napore civilnog društva u implementaciji Anexa VII. Stevo Čorokalo je rekao kako sva javna sredstva trebaju imati kontrolu u lokalnim zajednicama, i tu vidi ulogu povratničkih udruženja.

 

U diskusiji je učestvovao veliki broj predstavnika lokalnih udruženja/udruga, ali i prisutnih gostiju, te je preovladao zaključak da se dosadašnja komunikacija i saradnja istitucija vlasti i naše organizacije, kao dijela civilnog društva, ističe kao pozitivna praksa u kojoj smo uspostavili saradnju na nivou države, entitetskom nivou  i lokalnom nivou. Takva praksa bi trebala biti primjer i poruka ostalim ministarstvima i Vijecu ministara na uspostavljanju bolje saradnje civilnog društva i vlasti.

 

Poruka povratnika je da su oni ravnopravni stanovnici svojih gradova, sela, ulica, baš kao i njihovi sugrađani koji nisu bili primorani da napuštaju svoja ognjišta.


Press služba UZOPI u BiH
+ 387 33 239 604
press@uzopibih.com.ba


 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: