Preporuči članak:

 

 

 

SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Mostar, 14.12.2012


Održana press konferencija na temu „Monitoring utroška javnih sredstava za održivi povratak“

 

MOSTAR - Konferenciju za medije, održanu u NDC Mostar, otvorila je Mirhunisa Zukić predsjednica UZOPI u BiH koja je iskoristila priliku da podsjeti na godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, te istakla važnost da se 16 godina od potpisivanja Anexa VII da odgovor na pitanje šta je u proteklom periodu učinjeno i šta će se učiniti u narednom periodu po pitanju održivog povratka i integracije u BiH. Pozitivnim je ocijenila aktivnosti Parlamentarne skupštine BiH na donošenju Revidirane Strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i odluke o kreditnom zaduživanju u svrhu finansiranja završetka povratka, te kritikovala što u 2011. godini, zbog neusvajanja budžeta, državni nivo vlasti nije dao ni marku za ovu namjenu. Ipak, pozdravljeni su napori Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i održavanje najavljene donatorske konferencije u svrhu rješavanja pitanja izbjeglih i raseljenih lica. .................................................................(Photo: UZOPIBIH)


Menadžerica projekta „Monitoringa utroška javnih sredstava za održivi povratak“ Azemina Vuković je ukratko predstavila ciljeve projekta, te naglasila da je 16 godina od rata povratak i dalje vrlo daleko od cilja, a posebno održivi povratak. Istakla je kako će ovaj projekat, koji se realizuje uz podršku CCI, pratiti trošenje sredstava u fokusnih 30-tak opština u BiH.
Predsjednik UG povratnika Srba u Mostar Gojko Pantić predstavio je javnosti, izmeđuostalog,  poteškoće koje imaju Srbi povratnici u Mostar zbog predugih administrativnih procedura i konkursa koji traju duže i od dvije godine.
Muradif Kurtović, predsjednik URIO „MOJ DOM“ iz Mostara detaljno je upoznao javnost sa krivičnom prijavom koje je ovo udruženje podnijelo protiv Grada Mostara i odgovornog lica, gradonačelnika, a sa sumnjom za nenamjensko trošenje budžetskih sredstava. Istakao je da su evidentirane nepravilnosti te da se nakon podnošenja prijave očekuje istraga kantonalnog tužilaštva.

 

PRESS SLUŽBA UZOPI u BiH

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: