SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 17.06.2011


OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA IZBJEGLICA - 20.JUNI

 

 

Kolektivni Centar "Višće" - Povodom Svjetskog dana izbjeglica 20 juni, Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini ove godine posvećuje djeci koja žive u kolektivnim centrima. Taj dan će predstavnici Unije posjetiti djecu kolektivnog centra Višće (opština Živinice), od kojih su mnogi rođeni tu i još uvijek žive u najtežim uslovima života. Druženjem sa njima i podjelom skromnih darova želimo pokazati da nisu zaboravljena i pružiti im dio nade za bolju budućnost, normalan i dostojanstven život.

 

U okviru ostalih predviđenih manifestacija u periodu od 18.06 - 20.06.2011.god. više od stotinu lokalnih NVO - članica Unije obići će povratničke porodice u BiH.

 

20.06.2011.god. uključićemo se u humanitarni bazar u organizaciji UNHCR-a u Sarajevu. Ispred naše asocijacije uputićemo još jedno podsjećanje relevantnim institucijama vlasti, međunarodnim organizacijama i široj javnosti da se nakon 16 godina treba u potpunosti implementirati ANEX VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

Obilježavanjem Svjetskog dana izbjeglica u BiH 2011. godine, podsjećamo da:

- povratnici nemaju zaposlenja u mjestima povratka ( zaposleno je od 0,8-1%);
- raseljena lica čekaju obnovu svojih porušenih domova, (žive kao podstanari ili u alternativnim smještajima u svom gradu);
- u mjestima povratka 2.600 lica žive bez električne energije;
- složena i zahtjevna administracija onemogućava obnovu ratom oštećenih objekata;
- još uvijek je oko 7000 lica koji žive u kolektivnim centrima.(1)

 

Pozivamo Vas da medijski popratite druženje i podjelu darova djeci kolektivnog centra Višće dana 20.06.2011.godine u 11:00 sati.

 

Ovim putem želimo da se zahvalimo preduzećima "Klas" - Sarajevo i "Vispak" - Visoko na razumijevanju problematike izbjeglica u kolektivnim centrima, te njihovim skromnim doniranjem svojih proizvoda za mališane kolektivnog centra "Višća" u Živinicama.

PRESS SLUŽBA UNIJE

 

 

(1) Odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 20.juna obilježava se kao Međunarodni dan izbjeglica, a glavni tajnik UN-a Kofii Annan odao je počast, kako je rekao, nevjerovatnoj hrabrosti izbjeglica, ljudi koji su bili postojani iako su izgubili sve osim svoje nade. Međunarodni dan izbjeglica najprije je uvela Organizacija afričkog jedinstva, koja ga je obilježavala kao Afrički dan izbjeglica, da bi odlukom Opće skupštine UN-a prerastao u Međunarodni dan izbjeglica. U svijetu prema podacima UNHCR-a tj.povjerenstva UN-a za izbjeglice ima 11 miliona i 700 hiljada izbjeglica.

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: