SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo 04.02.2011


HDZ BIH UPUTIO PISMO PREDSJEDNICI UNIJE ZA ODRŽIVI POVRATAK I INTEGRACIJE U BIH

 

MOSTAR, 4. februar (FENA) - HDZ BiH uputio je danas pismo predsjednici Udruge za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisi Zukić u kojem joj upućuju riječi potpore u njezinim reagiranjima i nastojanjima za žurnom uspostavom zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama u BiH.

Također, riječi potpore uputili su joj i zbog, kako ističu, stalne brige koju iskazuje za povratnike, raseljena lica i izbjeglice. Inače, predsjednica Udruge za održivi povratak i integracije u BiH uputila je HDZ-u BiH dopis u kojem izražava zabrinutost zbog ne uspostave vlasti na svim razinama.

"Posebno nas raduje činjenica da ste svojim objektivnim i nepristranim stavom a zasigurno želeći sve najbolje Bosni i Hercegovini kao našoj domovini, iznijeli principe uspostave vlasti, upravo onakvim kakvim ih vide i predlaže HDZ BiH. Političke stranke koje su legitimni predstavnici sva tri naroda i drugih građana u BiH koji su taj legalitet stekli kroz izbornu volju naroda kojeg predstavljaju, moraju na načelima uzajamnog povjerenja, uvažavanja i poštivanja postići suglasnost da je neophodno pristupiti konstituiranju vlasti poštujući većinski izborni legitimitet unutar svakog naroda, odnosno konstituirati vlast koja će odražavati političku volju konstitutivnih naroda i građana iskazanu na Općim izborima u listopadu 2010. godine", stoji u HDZ-ovom pismu.

U toj stranci ističu kako svakodnevni pokušaji pojedinih političkih stranaka i njihovih predsjednika da konstituiraju vlast majorizirajući jedan narod, u ovom slučaju hrvatski kao najmalobrojniji narod, negiraju njegovu ustavnu konstitutivnost ali i na najgrublji način pokazuju njegovu stvarnu i istinsku ne jednakopravnost s druga dva naroda u BiH. "Ovakvi pokušaji na samo da urušavaju principe za koje se i vi zalažete, već urušavaju duh Bosne i Hercegovine, negirajući demokratska dostignuća današnjeg modernog svijeta, gurajući svjesno ovu već dosta napaćenu zemlju u neizvjesnu i nesigurnu budućnost", navodi se u pismu.

Ističe se i to kako će HDZ BiH učiniti sve da se što prije konstituira vlast na principima apsolutne ustavne i institucionalne jednakopravnosti svih naroda i građana s ciljem očuvanja i izgradnje mirne, stabilne, pravedne, funkcionalne, racionalno ustrojene i moderne europske države.

"Cijeneći Vašu zabrinutost sporom uspostavom vlasti na svim razinama u BiH, a dijeleći ovu zabrinutost kao i zajedničke principe njezinog konstituiranja, upućujemo vas na one političke stranke i njihove lidere koji upravo negirajući legitimnu izbornu volju hrvatskog naroda, pokušavaju ubiti duh Bosne i Hercegovine, ne želeći dobro ni BiH ni njezinim narodima i građanima, žele je uvući u još veću krizu ili bolje rečeno povesti je na put bez povratka", stoji, između ostalog, u pismu.


Fena


Vezani članci:


>> Poziv na hitno formiranje vlasti (31.01.2011)






Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: