SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo 13.01.2011


PORAŽAVAJUĆI REZULTATI PROŠLE VLASTI U PROCESU POVRATKA

 

Predsjednica Unije za održivi povratak i integraciju u BiH Mirhunisa Zukić upozorila je na konferenciji za novinare u Mostaru da se ni danas, 16 godina nakon završetka rata, ne smije zaboraviti proces održivog povratka jer, kako je rekla, još 145,000 porodica širom BiH čeka na obnovu svojih prijeratnih domova.

Prezentirajući analizu ostvarenih rezultata Platforme izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, koju su prije parlamentarnih izbora 2006. godine potpisali predstavnici 23 političke stranke, Merhunisa Zukić istaknula je da je prošla vlast ostvarila porazne rezultate i učinila tek djelić od onoga što je obećala. "Analiza četverogodišnjeg rada pokazuje da je svega između 0,8 i 1 posto povratnika zaposleno, a od obećane obnove 40,000 stambenih objekata obnovljeno je njih tek 3,450", naglasila je Zukić. Ona je podsjetila da Revidirana strategija za provedbu Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma predviđa obnovu svih u ratu porušenih objekata do 2014. godine.

Kako bi se to i ostvarilo, dodala je Zukić, potreban je novi model suradnje: "Do sada smo bili usmjereni na resorne ministre, koji dolaze iz pojedinih političkih stranaka i koji su bili pod utjecajem svojih stranaka. Stoga, sada želimo izravno razgovarati sa političkim strankama kako bi one mogle svoje novoizabrane predstavnike 'servisirati' kada su u pitanju želje i potrebe povratnika". Iz Unije za održivi povratak i integraciju u BiH najavilu su i inicijativu prema međunarodnim organizacijama i Europskoj Uniji kako bi se proces održivog povratka nastavio.

Kada je u pitanju obnova na području Mostara, predsjednik Udruženja raseljenih i izbjeglih osoba "Moj dom" iz Mostara Muradif Kurtović upozorio je da su još 2007. godine Vlada FBiH, Grad Mostar, Fond za povratak BiH, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i Vlada Republike Srpske potpisali Sporazum o zajedničkom udruživanju financijskih sredstava za rekonstrukciju i obnovu stambenih zgrada u središnjem dijelu Mostara, a danas, četiri godine kasnije, prva faza Sporazuma nije niti blizu završetka. "Urbani dio Mostara možda je najveći problem u državi što se tiče obnove i povratka. Nositelj svih aktivnosti mora biti lokalna zajednica, odnosno Grad Mostar. Na žalost, lokalne vlasti, tj. mostarski gradonačelnik kaže da to nije njegova obaveza i da se on ne želi baviti povratkom. Šta više na to reći?", istaknuo je Kurtović. On je naglasio da je za ljude koji čekaju obnovu svojih stanova neprihvatljiva odluka Gradskog vijeća Mostara da se stambene zgrade obnavljaju po sistemu "roh-bau", te da većina članova Udruženja raseljenih i izbjeglih osoba ne želi i ne može vlastitim sredstvima dovršavati obnovu porušenih zgrada. Na širem gradskom području Mostara obnovu čeka još 470 stambenih jedinica.


Fena

 

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: