PRESS-KONFERENCIJA
Sarajevo / Banja Luka, 17.09.2010

Izvor: Radio Sarajevo


 

Organizacije civilnog društva poručuju strankama: Pokažite odgovornost!

 

Svjetski dan izbjeglica 20. juni Unija za održivi povratak i integracije BiH ove godine obilježit će nizom manifestacija koje će u naredna tri dana biti upriličene na području cijele BiH.

 

U petak (17.09.2010) je održana konferencija za novinare koju su organizirale organizacije civilnog društva u BiH. Konferencija je istovremeno održana u Banjoj Luci i Sarajevu, na temu: Presjek dosadašnjeg toka predizborne kampanje za Opšte/Opće izbore u BiH 2010. godine.


Press-Konferencija u Sarajevu (Photo: radiosarajevo.ba)

 

Na konferenciji je rečeno i sljedeće:


Organizacija civilnog društva smatraju potrebnim da se na polovini predizborne kampanje osvrnu na njen dosadašnji tok, naglase potrebu ozbiljnog i odgovornog nadmetanja političkih partija na ovogodišnjim izborima i upute poziv građanima da glasanju pristupe odgovorno i u što većem broju.

Organizacije okupljene oko zajedničkog cilja izražavaju zabrinutost zbog činjenice da su se u dosadašnjem toku kampanje vršili mnogobrojni pritisci i pokušaji kompromitacije predstavnika civilnog društva od strane pojedinih političkih partija na vlasti, zbog njihovih nezavisnih analiza i zahtjeva, te da na taj način pojedini politički subjekti žele da odvrate pažnju sa svoje odgovornosti i obmanu javnost.

Generalna je ocjena da je kampanja u dosadašnjem toku građanima ponudila nedovoljno pravih informacija, te da se u dobroj mjeri ignorišu interesi građana i zahtjevi civilnog društva. Da bi izborni proces imao smisla, potrebno je pružiti informacije koje će građanima pomoći da odluče da li su zadvoljni trenutnim stanjem u BiH, te da li će ponovno povjerenje dati sadašnjoj vladajućoj strukturi ili će povjerenje dati nekome drugom.


Press-Konferencija u Banja Luci (Photo: radiosarajevo.ba)

 

U dosadašnjem dijelu kampanje građani nisu čuli:


- koji su razlozi zašto partije na vlasti nisu ispunile većinu datih obećanja na prethodnim izborima, a koja su ciljala riješavanje 12 problema iz Građanske platforme, koju je potpisalo preko 500.000 građana u oba BiH entiteta;
- jasne i detaljne podatke na koji način i iz kojih izvora većina partija finansira svoje kampanje;
- rješenja za osnovne i probleme različitih društvenih grupa, prije svega nezaposlenih, mladih, izbjeglica i raseljenih lica, nacionalnih manjina, penzionera i drugih;
- koji su to kandidati političkih partija za funkcije izvršne vlasti.

U ovom smislu, organizacije civilnog društva zahtijevaju od partija koje učestvuju na izborima da prestanu da manipulišu nacionalnim i drugim razlikama i da se do kraja izborne kampanje bave gore spomenutim konkretnim pitanjima.

Do izbora je ostalo još 15 dana i ovo je posljednji poziv političkim partijama da pokažu brigu za građane, kao i na osnovu čega zaslužuju njihovo povjerenje. S druge strane, građani 03.10. imaju šansu da glasaju na izborima i na taj način pokažu koliko im jeste ili nije dobro.

Organizacije potpisnice: Centri civilnih inicijativa, Centar za humanu politiku, Omladinska informativna agencija, Unija za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini , UG Zašto ne, Transparency International, Eurorom, ALDI, Fondacija Ekipa, UG Tender, Budi moj prijatelj, DON, Udruženje izbornih zvaničnika u BiH, Fondacija za kreativni razvoj, Otvorena mreža, Demokratski omladinski pokret, Demokratski centar „Nove nade“, UNSA Geto, OP Revolt, Koordinacioni odbor invalidskih organizacija RS, Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom Federacije BiH, Radio Kameleon, Forum Gradjana Tuzla, Centar za razvoj medija i analize, Centar za istraživačko novinarstvo, Centar za razvoj i podršku.


Izvor:

Radio Sarajevo
17.09.2010




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: