SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 18.06.2010

 

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA IZBJEGLICA 2010

 

Svjetski dan izbjeglica 20. juni Unija za održivi povratak i integracije BiH ove godine obilježit će nizom manifestacija koje će u naredna tri dana biti upriličene na području cijele BiH.

 

Manifestacije se organizuju pod motom “ Ni jedna kuća kao svoja”, a posvećene su za 47.000 porodica ili 170.000 lica koja se još uvijek nalaze van svojh domova, za 2500 porodica smještenih u kolektivnim centrima i za još 18.000 lica - beskućnika koja čekaju na obnovu svojih stambenih jedinica, a koja nisu evidentirana u bazi podataka državnog i entitetskih resornih ministarstava. Ovakve činjenice još jednom upozoravaju institucije sistema u BiH i međunarodnu zajednicu da je mnogo onih koji nemaju osiguran dostojanstven život u i van svojih vlastitih domova, te da je neophodno jače uključivanje svih sudionika u rješavanje problema izazvanih neimplementacijom ANNEX-a VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ova kategorija stanovništva je umorna od obećanja i traži od vlasti uvođenje mehanizama efikasne zaštite i stvaranje uslova za normalan i dostojanstven život.

 

U okviru predviđenih manifestacija aktivisti Unije za održivi povratak i integracije u BiH biće uključeni u obilazak poljoprivrednih imanja povratnika uključenih u kooperantski lanac Zemljoradničke zadruge “Voćar” Koraj i u akciji “Put jagoda i malina” pokazati kako 1200 povratničkih porodica živi od svoga rada. Time će biti poslata poruka svim raseljenim licima da je povratak u svoje domove jedino dobro rješenje za njih.

 

Predstavnici Unije će se priključiti 20.06.2010. godine obilježavanju Svjetskog dana izbjeglica u organizaciji UNHCR –a u BiH na trgu ispred BBI centra u Sarajevu.

UZOPI BIH
18.06.2010






Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: