SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 10.12.2009

 

10.DECEMBAR DAN MEĐUNARDNIH LJUDSKIH PRAVA


Unija za održivi povratak i integracije u BiH će u Palači naroda u Ženevi, u okviru Kolokvijuma Ljudska prava u globalnom svijetu, iznijeti pokazatelje jednakog trenda kršenja ljudskih prava u BiH, dok će istovremeno u BiH na terenu putem vlastite mreže od 98 organizacija obići najugroženije porodice povratničke populacije. Povodom obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Unija skreće pažnju svim relevantnim institucijama vlasti, predstavnicima međunarodne zajednice i široj javnosti da je trend kršenja ljudskih prava duže vrijeme na kontinuirano visokom stepenu.

Loše stanje po pitanju ljudskih prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite rezultat je nepostojanja adekvatnih propisa, odnosno njihove neusklađenosti, kojim bi se riješili statusni problemi najugroženijih kategorija građana. Nepostojanje uređenih evidencija o broju i kategorijama osoba u stanju socijalne potrebe i odsustva efikasnih socijalnih programa za posljedicu ima nedostatak potrebnih finansijskih sredstava za ostvarivanje prava.




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: