SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 06.11.2009

 

ODRŽANA SKUPŠTINA UNIJE


Na Skupštini Unije za održivi povratak i integracije u BiH na kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva za izbjeglice RS, podpredsjednik Federacije g. Mirsad Kebo, Ombudsmeni BiH, Ombudusmeni Federacije - ured u Mostaru, Distrikta Brčko, načelnici pojedinih općina iz Federacije i Republike Srpske, OSCE, UNHCR, DRC, te predstavnici NVO iz 28 gradova i ostali predstavnici civilnog društva ISTAKNUTO JE DA BOSNA I HERCEGOVINA TREBA REALIZIRATI CJELOVITU IMPLEMENTACIJU ANEXA VII DMS KROZ REVIDIRANU STRATEGIJU I NJEN OKVIRNI PROGRAM 2009-2014.


Na ovaj način bi se eliminisalo kršenje elementarnih ljudskih prava (pravo na dom, posao, obrazovanje, zdravstvo itd.) kao i nenamjensko trošenje novca za povratak.


Zabrinuti smo da je Vijeće ministara BiH predložilo minimalna sredstva za povratak u 2010. godini uz obrazloženje da se Bosna i Hercegovina može kreditno zadužiti i riješiti problem povratka.
Apsurdno je tražiti kredite za rješavanje problema izbjeglica, a da pri tome neznamo povući grant sredstva IPA-predpristupne fondove iz EU koji su nam na raspolaganju.

 

PRESS SLUŽBA UZOPI u BiHKontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: