PRESS
Mostar, 24.09.2009

 

POLITIČKI PRITISAK SPREČAVA POVRATAK SRBA


Ključni je problem, kada je u pitanju povratak Srba u Mostar, što se na njih vrši politički pritisak da se ne vrate, iako se oni žele vratiti, zaključila je Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

Ona je juče tokom posjete mostarskom naselju Šehovina, u kojem je od preko 300 porušenih srpskih kuća, obnovljeno svega desetak, kazala da "iako bude obezbijeđen novac za povratak, onda je to nedovoljno".

"Želimo da pomognemo ovim ljudima, a to što politika intenzivno, u ime ovih ljudi, govori da oni ne žele povratak, nego kompenzaciju imovine, nije tačno", kazala je Zukićeva.

Ona je dodala da su Srbi u Mostaru "pritisnuti" da sami izvrše kompenzaciju ili naknadu imovine, a oni žele da se vrate, jer su živjeli tu 400 godina......................................................... Foto: Nezavisne novine

"Ne treba ih tjerati na nešto što oni ne žele", kazala je Zukićeva i dodala da im je neophodno obezbijediti sredstva za povratak, te da su oni do sada dobili simbolična sredstva u odnosu na njihove potrebe.

Prema njenim riječima, Unija raspolaže podacima da je prije rata u Mostaru živjelo oko 25.000 Srba, da je od završetka rata do danas obnovljeno između 800 i 900 kuća, čiji su vlasnici raseljeni Srbi i da na obnovu čeka još oko 2.000 individualnih stambenih jedinica.

"Naši podaci pokazuju i da imamo preko 153.000 beskućnika u BiH, koji su u stvari raseljene osobe, izbjeglice koje žele da se vrate u svoje domove i koji žele da bude okončan proces rekonstrukcije kuća", rekla je Zukićeva.

Navela je kako vlasti treba da rade na obezbjeđivanju uslove za obnavljanje kuća, te da se mora izbjeći pravljenje kuća onima koji se ne žele vratiti.

"Neophodno je definisati prioritete, te obnoviti kuće onima koji žele povratak", kazala je Zukićeva.


Gojko Pantić, član nevladine organizacije Udruženja Srba iz Mostara, rekao je da su srpski povratnici ogorčeni situacijom u kojoj se nalaze i da se osjećaju prevarenim od vlasti, jer im deset godina obećava jedno te isto, a ništa ne bude ispunjeno.

Pantić je rekao da oni nemaju zaposlenja i da ne mogu sami obnoviti svoje kuće, te da su neki čak podstanari u svome gradu.

"Ljudi nemaju posla. Gotovo niko od njih ne radi i ne mogu sami obnoviti kuće. Pitali su nas ko im može pomoći i da li će proces povratka biti završen prije nego što oni dođu na red. Niko im nije znao dati odgovor'', rekao je Pantić.

On je naglasio da su mnogi povratnici u Mostar dobili krov nad glavom, ali naglašavaju da su njihove kuće u velikom broju neuslovne za život.



Božidar Zečević, koji živi trenutno u Nevesinju, kazao je da je u svojoj kući u naselju Šehovina živio 30 godina.

"Dok smo je pravili prije rata, niko nam nije pomogao. Kad smo je završili, morali smo sve napustiti, a sad, kad je u toku obnova naselja Šehovina, zaobilaze je", zaključio je Zečević.

 

Izvor:
Nezavisne novine


 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: