PRESS
Sarajevo, 24.09.2009

 

SRBI ČEKJU OBNOVU DOMOVA


Predstavnici Udruženja Srba iz Mostara i Unije za održivi povratak i integracije BiH u mostarskom naselju Šehovina danas će obići srpske povratnike. Iako su u ovom naselju prije rata Srbi bili većinsko stanovništvo, do danas se samo nekoliko porodica vratilo na svoja ognjišta. Kao glavni razlog što nema masovnijeg povratka u Uduženju Srba navode nedostatak adekvatnih programa obnove porušenih kuća i nemogućnost zaposlenja povratnika.

Unija za održivi povratak i integracije BiH podsjeća da je prije rata u Mostaru živjelo oko 25.000 Srba, a da je svega 800 kuća obnovljeno iako je podneseno 2.000 zahtjeva za obnovu individualnih stambenih jedinica.
Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH izdvojila je za obnovu stambenih jedinica srpskih povratnika oko 300.000 KM, u okviru projekta "ZPO 9" i ovim sredstvima se može obnoviti oko 30 kuća.

U dopisu proslijeđenom medijima Unija upozorava da je ovo područje zapostavljeno i da izdvojena sredstva nisu usklađena sa stvarnim potrebama. Unija traži od vlasti na svim nivoima da prestanu sa diskriminatorskim odnosom odabira korisnika po nacionalnom ključu.

"Sredstva za održivi povratak koriste se za obnovu vjerskih objekata u kojima čak nema povratnika, a na svoje domove trenutno čeka oko 17.000 ljudi", naglašavaju u Uniji za održivi povratak i integracije BiH.

Srpske povratnike u Mostaru, a posebno u Šehovini ohrabruje skori početak radova na obnovi crkve Svete Trojice koja predstavlja duhovni simbol pravoslavnog naroda u cijeloj Hercegovini. Nedavno je u Mostaru u organizaciji Srpske pravoslavne crkve organizovan sastanak načelnika istočno - hercegovačkih opština i ministra vjera u Vladi RS Jova Turanjanina na kojem je iskazan visok stepen saglasnosti po pitanju obezbjeđenja sredstava za obnovu Saborne crkve i povratka srpskog življa u dolinu Neretve.

 

Izvor:
Dan Online


 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: