SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 19.06.2009

 

SAOPŠTENJE POVODOM SVJETSKOG DANA IZBJEGLICA


Na Svjetski dan izbjeglica 20.juni javnost ima priliku čuti kako i kada će se izbjeglicama pomoći da se vrate u svoje prijeratne domove.
Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH za 2009 godinu izvršila je raspodjelu izdvojenih ukupno 43 miliona KM, od čega za održivi povratak 8 miliona. Koliko je ovo dovoljno i koliko se može raseljenih lica vratiti i ostati u svojim kućama ostaje da vidimo kada sredstva budu implementirana.

Zato još uvijek ističemo da je preostalo:

  • 145.539 stambenih jedinica koje su u potpunosti uništene ili oštećene
  • 47 000 zahtjeva nezbrinutih porodica- raseljenih lica i izbjeglica za rekonstrukciju njihovih stambenih jedinica;
  • 2 750 povratničkih domaćinstava bez električne energije;
  • blizu 7000 osoba, odnosno 2 550 raseljenih porodica u kolektivnim centrima je nezaposleno i u stanju socijalnih potreba;
  • nemogućnost pristupa i neujednačena politika u pristupu pravima na rad i zapošljavanje, zdravstvo, školstvo, socijalnu zaštitu i druga osnovna ljudska prava.

 

Uoči Dana izbjeglica zatečeni smo i iznenađeni da delegati Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH nisu usvojili Revidiranu Strategiju za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i nisu prepoznali da je ovo strateški dokumenat koji nudi rješenja mnogobrojnih problema u oblastima rekonstrukcije, provedbe imovinskih zakona, naknade štete, elektrifikacije, infrastrukture, sigurnosti i deminiranja, ostvarivanja prava na rad i zapošljavanje, socijalnu zaštitu, zdravstvo, obrazovanje.

 

I na kraju uz Svjetski dan izbjeglica Unija za održivi povratak i integracije u BiH traži da se međunarodna zajednica jače uključi u rješavanje problema izazvanih neimplementacijom Anexa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

PRESS SLUŽBA UNIJEKontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: