PRESS
Sarajevo, 11.06.2009

ZUKIĆ: VIŠE SE VODI RAČUNA O NACIONALNOJ STRUKTURI NEGO O STVARNIM POTREBAMA POVRATNIKA


Unija za održivi povratak i integracije BiH smatra da se prilikom odabira korisnika za korištenje sredstava namijenjenih za povratak u BiH više vodi računa o nacionalnoj strukturi povratnika nego njihovim stvarnim potrebama.

Na pres- konferenciji upriličenoj tim povodom u Sarajevu predsjednica Unije Mirhunisa Zukić ukazala je na činjenice da je potrebno prestati s diskriminatorskim odnosom odabira korisnika po nacionalnom ključu.

To, kako je rečeno, predstavlja presedan na dosadašnju praksu domaćih i međunarodnih implementatora za pomoć u rekonstrukciji stambenih objekata.

Član Unije i posmatrač u Državnoj komisiji za izbjeglice i raseljene osobe Zijad Nuhanović smatra da sredstva za povratak koje prati Fond za povratak gube smisao naziva jer se nenamjenski troše.

S tim u vezi, naveo je primjer općine Zvornik i naglasio da tamošnje lokalno udruženje za održivi povratak priprema tužbu zbog nenamjenskog trošenja novca u toj općini.

Članovi Unije danas su ukazali i na činjenicu da se veliki dio sredstava za održivi povratak koristi za obnovu vjerskih objekata te da je ustanovljeno da u većini mjesta gdje se nalaze ti objekti i nema povratnika.

Na današnjoj pres-konferenciji saopćeno je da je Unija za održivi povratak i integraciju BiH otvorila ured u Briselu, a što im pruža mogućnost apliciranja na sredstva iz fondova EU.

Unija za održivi povratak i integracije BiH održala je danas i prvu godišnju skupštinu pod novim imenom na kojoj su za počasne članove izabrani Mario Nenadić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Amra Kazić iz Ureda ombudsmena FBiH. To nevladino tijelo ranije je nosilo naziv Savez udruženja izbjeglica i raseljenih lica BiH (SIRL).

Prema nezvaničnim statističkim podacima, na povratak u BiH još čeka oko 43.000 obitelji, a prema podacima Unije tom broju dodaje se još 17.000 obitelji.


Izvor:
FENA


Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: