SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Mostar, 28.02.2008

 

MOSTAR: ODRŽAN SASTANAK POVODOM REVIZIJE STRATEGIJE ANEKSA VII DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMAPredstavnici Saveza udruženja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika održali su u Mostaru sastanak na temu "Revizije Strategije implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma". Znajući da je grad Mostar još uvijek u fazi potrebe za rekonstrukcijom stambenih jedinica kolektivnog stanovanja, razgovaralo se o trenutnim aktivnostima koje poduzimaju vlasti na svim nivoima u rješavanju ovog velikog problema.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je prepoznalo inicijativu civilnog društva i pokrenulo reviziju Strategije BiH za sprovedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. U izradi pomenute Strategije učestvuje 70 institucija, nevladine organizacije, međunarodne institucije ( UNHCR, OHR, OSCE, UNDP, UNHABITAT i drugi). Strategija bi trebala dati odgovore iz oblasti rekonstrukcije, elektrifikacije, socijalne zaštite, implementacije imovinskih zakona, infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja i rada, sigurnosti i deminiranja te naknade štete.

Posebno je istaknuta uloga nevladinog sektora koji je uključen u rad podgrupa i na taj način će imati priliku da direktno doprinese kvalitetnoj izradi ovog za nas strateškog dokumenta.                                 

PRESS SLUŽBA
SIRLBIH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vezane vijesti:

>> Prezentacija "Akcionog plana za reviziju Strategije BIH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma" (Sarajevo, 15.01.2008)

>> Raseljene osobe središnjeg dijela Mostara beskućnici u svom gradu (Mostar, 17.10.2007)

>> Javni protest ispred zgrade Gradske uprave Mostara (Mostar, 28.11.2006)

>> Okrugli sto na temu održivog povratka na prostorima južne Hercegovine (Mostar, 7.7.2004)

>> Sastanak o rekonstrukciji stambenog objekta 'Mukoša' u Mostaru (Mostar, 16.03.2004)

 

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: