Objavljeno: 21.07.2008
Izvor: FENA

 

"PROTIV UKIDANJA MINISTARSTVA ZA LJUDSKA PRAVA I IZBJEGLICE U BIH"

 

Savez udruženja-udruga izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH (SIRLBIH) upozorio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu na tendenciju nekih političkih partija i njihovih prijedloga da se Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH transformira u neku direkciju koja ne bi imala ingerencije kao što sada ima

Suština te „tendencije“, rečeno je na pres-konferenciji, jeste u tome da se zadrži etničko čišćenje i „onemogući beskućnicima da dođu do krova nad glavom“.

"Mi smatramo bitnim da Ministarstvo ima jasan stav o tom pitanju jer je ovo treći pokušaj rušenja nečega što se zove državno“, kazala je predsjednica Saveza Mirhunisa Zukić.

Rečeno je i da je Ministarstvo sredstva koja je dobilo od Vijeća ministara BiH dalo u Fond za povratak, kao što su to uradili i entiteti i Distrikt Brčko, ali da ipak nema apsolutnu moć kazati "ne može se rasporediti novac po nacionalnom ključu, nego po potrebama“.

"To je drugi pokušaj, koji je na sceni, tako da mi u nekim mjestima imamo npr. novac za Bošnjake u nekom gradu, a tamo nema Bošnjaka kojima treba pomoći. To je urađeno jednostranim aktom. Sada je na sceni treći pokušaj – da se ukine Ministarstvo i da se transformira“, upozorila je Zukić.

Pored toga, naglašeno je da Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH nije formirana na osnovu Dejtonskog ustava, nego je jedna "samoupravna jedinica koja treba da preuzme kompletnu odgovornost“. Savez je "protiv te politike koja bi dovela u pitanje proces povratka“.

Savez udruženja-udruga izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH smatra da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH "odavno funkcionira kao pravo državno ministarstvo koje na jednak način štiti interese svih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika“ te da je riječ o "prvom državnom ministarstvu koje je još prije devet godina napravilo državnu strategiju za neku oblast u ovako složenoj i razjedinjenoj BiH".

Učesnici pres-konferencije su i predsjednici regionalnih centara Saveza iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Distrikta Brčko, koji su podržali državno resorno ministarstvo i proces povratka.

 

Izvor: FENA,
21.07.2008

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: