PRESS
Sarajevo, 22.12.2008

I DANAS TRAJU MALVERZACIJE OKO DONACIJA


“Bosna i Hercegovina je Međunarodni dan ljudskih prava dočekala sa 47.000 registrovanih porodica bez riješenog stambenog putanja, 1 posto zaposlenih povratnika, 2.750 povratničkih porodica koje još žive bez električne energije i 2. 550 evidentiranih porodica koje žive u kolektivnim centrima”, izjavila je  predsjednica Saveza udruženja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH Mirhunisa Zukić.
 
Tokom rasprave naslovljene kao pitanje – “Kuda ide povratak u BiH”?, ona je takođe navela da je " Monitoring održivog povratka u BiH " iznio zapanjujuće podatke o broju, načinu i selektivnom kšenju prava izbjeglih i raseljenih lica, kao i povratnika. O obnovi stambenog fonda, u Savezu su prikupili ove informacije.
 
O tome da će  proći još dosta vremena dok problem riješe svi  koji još uvijek nemaju svoj krov nad glavom, svjedoče i ovi podaci:

Mario Nenadić
Pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Mario Nenadić ukazao je na potrebu usvajanja revidirane državne strategije za provođenje Aneksa 7. Dejtonskog sporazuma, na kojoj je rađeno posljednjih šest mjeseci:  

"Dio strategije koju smo donijeli početkom 2003. godine nije realizovan, a to se, prije svega, odnosi na naknadu štete izbjeglim i raseljenim licima i njihovom pravu na izbor drugog mjesta prebivališta. To su krupna  pitanja za Bosnu i Hercegovinu i zato smo sa predstavnicima državnih i entitetskih tijela, te predstavnicima međunarodne zajednice i civilnim sektorom, krenuli u izradu revidirane strategije."
 
Nenadić je dodao da nova strategija, koja nudi mnogo rješenja i koju treba što prije usvojiti, zahtijeva punu koordinaciju između nadležnih ministarstava Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH.
 
Mario Nenadić je naglasio da će pitanje povratka u 2009. godini zavisiti i od visine sredstava koja će za ovu namjenu biti izdvojena iz državnog budžeta.
 
"Da bi Bosna i Hercegovina ovaj proces privela kraju potrebno je da izdvoji između 90 i 100 miliona konvertibilnih maraka za održivi povratak 45.000 porodica i za rekonstrukciju objekata u kojima su nekada živjele. Sada je sve u rukama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i mi se nadamo da će taj iznos, koji je podržalo i Predsjedništvo BiH, biti usvojen."
 
Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu 15. decembra 1995. godine do danas, u Bosni i Hercegovini  obnovljeno je 317.000 ili 68 posto stambenih jedinica, dok na obnovu još čeka oko 145.000 porušenih objekata. Bosanskohercegovačka politika se poigrava procesom povratka, ali i sa svim beskućnicima u Bosni i Hercegovini, izjavila je predsjednica Saveza udruženja izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH Mirhunisa Zukić:

"Bosna i Hercegovina vrlo parcijalno, malo, ili nikako izdvaja sredstva za proces održivog povratka. Želimo da prestane ta politika, politika sa licemjernim odnosom prema procesu povratka."

Kao primjer "licemjerstva politike" Mirhunisa Zukić je navela dio dogovora lidera triju bh. političkih stranaka iz Pruda kojim je načelno utvrđeno da će od 2009. do 2014. godine biti završen proces povratka, uz istovremeno nedovoljno planiranje sredstava za tu namjenu u budžetu za narednu godinu:
 
"Šokiralo nas je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine za takav jedan ozbiljan projekat izdvojilo samo 300.000 konvertibilnih maraka. Naravno, resorno ministarstvo je reagovalo, jer je prema ranijim procjenama tražilo 97 miliona KM."         


Izvor:
Radio Slobodna Evropa

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: