SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 19.06
.2007

 

IZBJEGLICE IZ BIH NEGODOVALE OTVORENIM PISMOM


Ukoliko budu političari BiH ovim tempom rješavali probleme izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika trebat će 50 godina, napisali su. Fena Povodom 20. lipnja, Svjetskog dana izbjeglica, Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH (SIRL) uputio je pismo Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u kojem izražava zabrinutost zbog neimplementacije Anexa VII. Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH.


"Koje su mogućnosti za nastavak rješavanja ovog za nas veoma složenog problema. Povrat imovine u BiH nije donio sreću mnogim beskućnicima i nakon 12 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Političari u BiH se zaklinju u Daytonski mirovni sporazum, ali se nisu zakleli da će sudjelovati i pomoći u rješavanju problema 43.000 obitelji bez krova nad glavom, 2.550 povratnika u kolektivnim centrima, jedan posto ukupno zaposlenih povratnika, te 3.770 povratnika bez električne energije, neriješeno zdravstvo i obrazovanje", navodi se.

 

SIRLBiH u pismu UO Vijeću za implementaciju mira traži da se civilna komponenta Daytonskog mirovnog sporazuma riješi uz njihovu pomoć.

 

"Ukoliko budu političari BiH ovim tempom rješavali probleme izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika trebat će 50 godina", ističe u pismu SIRLBiH.

 

Izvor: FENA
19.06.2007

 

 

 

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: