SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 09.09.2005

 

POKRENUTA VELIKA AKCIJA SUZBIJANJA KRIMINALA MEDJU POVRATNICIMA


Državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Savez udruženja izbjeglih i raseljenih osoba BiH pokrenulo je veliku akciju suzbijanja kriminalnih aktivnosti povratnika koji na štetu drugih dolaze do većeg broja donacija, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Kako je nakon sastanka s predstavnicima Saveza udruženja izbjeglih i raseljenih osoba kazao pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice Mario Nenadić, nemoguće je u potpunosti iskorijeniti pojavu neregularnosti.

 

Međutim, da bi se ovo pitanje riješilo ministarstvo radi na jačanju uloge nevladinih institucija, njihovoj suradnji s lokalnom vlasti, a posebno s institucijama države koje vode jedinstvenu bazu podataka.

"Na taj način pokušavamo doći do situacije da najveći broj onih koji pokušavaju da ostvare duplu donaciju u BiH konačno spriječimo u toj nakani", ističe Nenadić.

 

Predstavnici Saveza udruženja izbjeglih i raseljenih osoba, koje predvodi Mirhunisa zUKIC, pomoćniku državnog ministra ukazali su na mnogobrojne probleme i predstavili svoje načine rješavanja.

Sastanak je rezultat, kako su obje strane ocijenile, jedne vrlo uspješne suradnje koju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima sa Savezom udruženja izbjeglih i raseljenih osoba već duži niz godina.

Istaknuto je da je potrebna izradba određenih dorada propisa, zakonskih i podzakonskih akata koji se tiču procesa povratka u BiH.

FENA
09.09.2005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: