SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 19.06.2005

 

SREBRENICA – TRAJNA BRIGA UN-a


SIRL BiH će kao NVO sa specijalnim konsultativnim statusom kod Ekonomskog i socijalnog savjeta UN-a na skupu u Njujorku kandidirati prijedlog da Generalna skupština UN-a u septembru usvoji rezoluciju o posebnom tretmanu Srebrenice, izjavila je predsjednica Saveza Mirhunisa Zukić

Ovogodišnji Svjetski dan izbjeglica, 20. juni, bit će posećen povratnicima u Srebrenicu kako bi se iskazala aktuelnost rješavanja pitanja održivog povratka u svim djelovima BiH i zemalja koje se suočavaju s tim problemima. - Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba BiH će kao nevladina organizacija sa specijalnim konsultativnim statusom kod Ekonomskog i socijalnog savjeta UN-a na skupu u Njujorku, 23. i 24. juna, kandidirati prijedlog da Generalna skupština UN-a na septembarskom zasjedanju usvoji rezoluciju o posebnom tretmanu Srebrenice, izjavila je za FENU predsjednica Saveza Mirhunisa Zukić.

Poseban tretman

Naime, naredne sedmice na dvodnevnom skupu u Njujorku kada nevladine organizacije kandidiraju prijedlog koji bi trebalo da razmatra Generalna skupština UN-a, Savez će zatražiti podršku usvajanju rezolucije o posebnom tretmanu Srebrenice u smislu osiguranja namjenskih finansijskih sredstava za trajnu obnovu i razvoj, povratak i zapošljavanje, obrazovanje i socijalno zbrinjavanje povratnika na tom podrucju, kaže Zukić. To bi značilo da međunarodna zajednica u saradnji s bh. resornim institucijama dugoročno osigura sredstva za Srebrenicu. Zukić navodi da se Savez odlučio na ovakav prijedlog upravo zbog težine problema Srebrenice i njegovog svekolikog značaja za globalna pitanja slobode, jednakosti, tolerenacije, demokracije, dijaoga, aktuelna pianja terorizma, sankcija, dijaloga među civilizacijama, religijama i kulturama. -Zločin pocinjen u Srebrenici i (ne)hapšenje najodgovornijih za srebreničku tragediju daju posebnu dimenziju tom području u kontekstu povratka i njegove održivosti, jer je Srebrenica ne samo simbol masovnog stradanja i etničkog čišćenja nego i odgovor na mogućnosti povratka i nastavaka života ljudi koji su prije deset godina bili”na suprotnim stranama”, kaže Zukić.Podrška prijedlogu Podršku ovom prijedlogu Savez će zatražiti i od međunrodnih predstavnika u BiH te nadležnih državnih i entitetskih dužnosnika. Stoga će ovo pitanje biti prezentirano i na skupu koji Savez u povodu Svjetskog dana izbjeglica organizira 20. juna u Srebrenici. Pozvani su akreditirani ambasadori u BiH, predstavnici međunarodnih organizacija, resornih ministarstava te udruženja izbjeglica i raseljenih.Očekujemo da će prijedlog o usvajanju rezolucije o posebnom statusu Srebrenice dobiti podršku na sastanku u Njujorku što bi bilo “zeleno svjetlo” za razmatranje na Generalnoj skupštini UN-a u septembru, zaključuje Zukić. Svjetski dan izbjeglica najprije je uvela organizacija “Afričkog jedinstva” koja ga je obilježavala kao Afrički dan izbjeglica. Specijalnom rezolucijom Generalna skupština UN-a je 2000. godine jednoglasno odlučila da 20. juni bude Svjetski dan izbjeglica.U BiH je bilo više od dva miliona izbjeglica i raseljenih. U mjesta prijeratnog življenja vratilo se nešto više od milion ljudi.


19.06.2005

FENA

 

 

 

 

 

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: