SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 04.06.2004

 

OKRUGLI STO O TEMI " Odrzivi povratak na prostorima Jugoistocne Bosne "


Savez izbjeglih i raseljenih lica BiH organizirao je u Gorazdu okrugli sto o temi Odrzivi povratak na prostorima Jugoistocne Bosne uz mogucnost ukljucivanja povratnicke populacije u odrzive oblike poljoprivredne proizvodnje.

 

Kapaciteta za razvoj poljoprivrede na podrucju Jugoistocne Bosne ima, a znacajan je i broj povratnika zainteresiranih za poljoprivrednu proizvodnju, stav je vecine ucesnika okruglog stola. Njima treba podrska, koje je do sada bilo, ali nedovoljno. Primjer je "Pracanka" firma ciji su uposleni upravo povratnici i koja je do sada pokrenula proizvodnju stocne hrane, rad fazanerije, podigla rasadnike malina i koja ima kooperante u cijeloj regiji. Ima ideja i za dalje, ali joj fali podrska.

 

Ministar za raseljena lica i izbjeglice u Vladi BPK Gorazde Nazif Uruci iznio je da je na ovim prostorima jos uvijek siroka lepeza potreba povratnika, od jos uvijek prisutne potrebe za sanacijom kuca do podrske neophodne povratnicima koji su odlucili pokrenuti vlastiti posao, ali ne znaju gdje prodati proizvode. Konkretne informacije stigle su po tom pitanju od predstavnika "Klasa" Bajazita Pacariza koji je iznio da je ova firma zainteresirana za otkup malina, a iz Kopaca je stigao poziv da se pomogne pokretanje proizvodnje sampinjona u bivsem vojnom objektu Soca, gdje bi se mogao uposliti i znacajan broj povratnika. Opcenito, generalna ideja okruglog stola u Gorazdu je formirati zadruge povratnika ili poljoprivredna udruzenja, kroz ciji bi se rad stvorili uslovi za odrziv povratak. " Nama je cilj da se sto vise povratnika ukljuci u kooperantskilanac putenm zadruga, a prema poznatom trzistu" izjavila je predsjednica Saveza Mirhunisa Zukic.

 

(FENA)
04.06.2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: