Preporuči članak:

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: SVIM MEDIJIMA

Sarajevo, 18.11.2013. godine

Upućen zahtjev za hitno rješavanje problema u obrazovanju

 

Unija za održivi povratak i integracije u BiH uputila je danas Zahtjev za hitno rješavanje problema u obrazovanju na adrese domaćih institucija i međunarodnih organizacijama u BiH koje su nadležne za osnovno obrazovanje.


Zapažanja do kojih je Unija došla kroz Istraživanje prava na obrazovanje povratnika pokazuju da je stanje u ovoj oblasti katastrofalno i da se u upravo u ovom segmentu najviše krše ljudska prava povratnika, prava djece, te da je prisutna diskriminacija pa čak i segregacija.


Zbog alarmantne situacije u oblasti osnovnog obrazovanja Unija je inicirala dijalog svih uključenih u prolematiku koji je održan prije deset dana u Sarajevu. Jedan od zaključaka tog sastanka bio je da se važeći zakoni očigledno ne provode, a međunarodne konvencije koje je BiH potpisala krše, i stoga se potrebno obratiti svim institucijama nadležnim za provođenje zakona.


Na sastanku su prisustvovali: Peter Appleby politički odjel OHR-a, Andrew Gridinsky šef Sektora za obrazovanje Misije OSCE u BiH i Alma Smajlović službenica za pravna pitanja OSCE, Florence Bauer predstavnica UNICEF za BiH, Dietrun Gunther pravna savjetnica UNHCR-a i Sabina Čejović (UNHCR), Maja Mirković (Vijeće Evrope), Vanja Filipović savjetnik za vanjsku politiku u hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Sadeta Škaljić pomoćnica Ministra pravde BiH, Miroslav Dragičević (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH), Rada Kafedžić i Hajrija Adžamija (institucija Ombudsmana BiH), Izudin Livadić šef kabineta Ministra raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH), te predstavnici organizacija SOS Kinderdorf, Fondacija Lokalne Demokratije, Bosanski Dubočac i njegovi ljudi, Udruženje INFOHOUSE, Udruženje Inicijator, UDIK, te roditelji đaka škole u Konjević Polju.


Unija pozdravlja napore koje ulažu roditelji đaka škole u Konjević Polju i resorni Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske na prevazilaženju problema i iznalaženju rješenja koje će omogućiti povratak djece u školu.


U narednom periodu Unija će pozvati na nastavak dijaloga sve nadležne domaće instituacije, međunarodne organizacije i relevantne predstavnike nevladinog sektora, sa ciljem iznalaženja sistemskog rješenja za hitne i nagomilane probleme povratničke djece u obrazovanju.

 

PRESS SLUŽBA

UZOPI u BiH

 



Kontakt
informacije:

Email: uzopi@bih.net.ba
Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 273 581

Mihrivode 29, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
www.uzopibih.com.ba

Članice Unije:


Unija u svom sastavu broji 98 lokalnih udruženja / udruga, zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga u Bosni i Hercegovini, kao i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice.html