PRESS
Sarajevo 08.11..2010


Sastanak sa predstavnicima HDZ-a u BIH

 

Član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš te član Središnjeg odbora HDZ BiH, predsjednik državnog Povjerenstva za izbjegle i raseljene osobe i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Slavko Marin predvodili su izaslanstvo HDZ BiH koje je u ponedjeljak, 8. studenoga 2010. godine, razgovaralo u Domu HDZ BiH u Mostaru s izaslanstvom Unije za održivi povratak i integracije u BiH, koje je predvodila predsjednica prof. Mirhunisa Zukić.

Na sastanku, koji je upriličen na prijedlog Unije za održivi povratak i integracije u BiH razgovaralo se o problematici izbjeglih i raseljenih osoba u BiH, s naglaskom na istraživački projekt koji je uradila Unija, a odnosi se na monitornig održivog povratka u BiH. Također, istaknuta je potreba višeg stupnja komunikacije između nevladinog sektora i parlamentarnih političkih stranaka s ciljem osiguranja jednakog pristupa cjelovitoj implementaciji Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sugovornici su se složili kako u predstojećem razdoblju u implementaciji Aneksa VII treba imati projektni pristup koji će se razraditi na lokalnim zajednicama, a država i entiteti osigurati financijska sredstva. Istaknuta je i potreba ravnomjerne raspodjele financijskih sredstava namijenjenih za potrebe izbjeglih i raseljenih osoba što podrazumijeva ravnomjernu regionalnu i nacionalnu zastupljenost.

Kao prioritetna zadaća, istaknuta je potreba nadogradnje postojećeg sustava, harmoniziranje propisa sukladno revidiranoj Strategiji implementacije Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Izražena je nada kako će budući saziv Vijeća ministara BiH pokrenuti aktivnosti na osiguranju kreditnih sredstava za rješavanje pitanje izbjeglih i raseljenih osoba što je inicirano Prudskim sporazumom, a jednoglasno potvrđeno zaključkom aktualnog saziva Parlamentarne skupštine BiH.

 


Kontakt
informacije:

Email: uzopi@bih.net.ba
Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 273 581

Mihrivode 29, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
www.uzopibih.com.ba

Članice Unije:


Unija u svom sastavu broji 98 lokalnih udruženja / udruga, zemljoradničkih i poljoprivrednih zadruga u Bosni i Hercegovini, kao i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice.html