.............................................................................Upcoming events

 

 

PUBLIC CALL TO RETURNEES, REFUGEES AND DISPLACED PERSONS
To participate on public meetings in their communities about the: “Analysis of survey results on the achievement of the Platform of refugees, displaced persons and returnees, 2006 - 2010 ” (more details)

Datum: 25. februar 2011
Mjesto: Hotel "ERO, Mostar (stakleni salon)
Vrijeme: 10:30

PRESS KONFERENCIJA

U cilju zajedničkog iznalaženja rješenja u pomoći raseljenim licima i povratnicima, a na inicijativu udruženja za povratak Srba u grad Mostar, zakazan je javni Skup 25.02.2011 u Mostaru. Tim povodom, Unija za održivi povratak i integracije u BiH organizuje press konferenciju pod nazivom ''Obnovimo Mostar - razrušeni grad'. (detaljnije)

 

Datum: 16. decembar 2010
Mjesto: Kongresna dvorana hotela „Tuzla“ (adresa: ZAVNOBiH 13, 75 000 Tuzla)
Vrijeme: 10:00

PRESS KONFERENCIJA

Unija za održivi povratak i integracije u BIH, povodom 15. godina potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu, organizuje press konferenciju pod temom:
Najnovije istraživanje Unije za održivi povratak i integracije u BiH u okviru monitoringa održivog povratka u 134 općine/opštine u BiH i Distrikta Brčko

 

Datum: 20. septembar 2010
Mjesto: Opština Novi Grad Sarajevo
Vrijeme: 11:00

PRESS KONFERENCIJA

Pozivamo medije da prisustvuju press konferenciji. Teme konferencije su:
Analiza ankete o ostvarenju rezultata Platforme IRL 2006 – 2010 i
Najava održavanja skupova na području BiHDatum: 26. maj 2010
Mjesto: Kongresni centar hotela Hollywood, ulica Mustafe Pintola br: 23 - Ilidža
Vrijeme: 13:00

ZAVRŠNA MANIFESTACIJA PROJEKTA I PROMOCIJA FILMA „ I OVO JE POVRATAK“

U okviru implementacije projekta „Uključivanje civilnog društva u kreiranje dijaloga i međusobnog poštovanja u zajednici“ finasijski podržan od Evropske unije, implementator projekta Unija za održivi povratak i integracije u BiH usmjerila je svoje aktivnosti na opštine Doboj, Modriča i Odžak.
Cilj projekta je
• saradnja između povratnika, domicilnog stanovništva i lokalnih vlasti
• ohrabrivanje procesa povratka - putem pozitivnih primjera
• javno zagovaranje i građanski aktivizam

Pozivamo predstavnike sredstava informisanja da prisustvuju završnoj manifestaciji projekta i promociji filma „ I OVO JE POVRATAK“ ( pozitivni primjeri povratka ) te da medijski zabilježe ovaj događaj.

 

Datum: 28. april 2010
Mjesto: Sala Općinskog vijeća Općine Novi Grad, Sarajevo
Vrijeme: 11:00

TREĆA SKUPŠTINA UNIJE

U srijedu  28. aprila 2010.godine u zgradi općine Novi Grad-Sarajevo (sala Općinskog vijeća) sa početkom u 12:00 sati, održat će se treća redovna Skupština Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Tema o kojoj će se govoriti na Skupštini nosi naziv «Implementacija Anexa VII DMS-a»: Monitoring održivog povratka u BiH i Kompenzacija i naknada štete za uništenu imovinu

Pored predstavnika lokalnih nevladinih organizacija/članica Unije, pozvani su predstavnici domaćih institucija vlasti, lokalnih NVO i međunarodnih organizacija (OHR, OSCE, UNHCR, UNDP, EC, SDC, DRC) da daju svoj doprinos u radu Skupštine. Namjera nam je da kroz zajednički angažman svih učesnika dođemo do kvalitetnih preporuka za unapređenje stanja unutar lokalnih zajednica.

 


Datum: 14. decembar 2009
Mjesto: Mala sala Općine Novi Grad, Sarajevo
Vrijeme: 11:00
PRESS KONFERENCIJA

Unija za održivi povratak i integracije u BiH  poziva Vas da prisustvujete PRESS konferenciji zakazanoj za 14.12.2009.godine (ponedjeljak) sa početkom u 11:00 sati u maloj klub Sali općine Novi Grad – Sarajevo (do vijećničke sale), adresa: Bulevar Meše Selimovića br.97.
Tema press konferencije: “ 14 GODINA POSLIJE – PRIMJENA ILI PROMJENA DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA“

Download: Informativni letak za press konferenciju (1,91 MB)
Datum: 04. novembar 2009
Mjesto: Sala Općinskog vijeća Općine Novi Grad, Sarajevo
Vrijeme: 12:00

SKUPŠTINA UNIJE

U srijedu  04. novembra 2009.godine u zgradi općine Novi Grad-Sarajevo (sala Općinskog vijeća) sa početkom u 12:00 sati, održat će se druga redovna Skupština Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Tema o kojoj će se govoriti na Skupštini nosi naziv: «Uključivanje organizacija civilnog društva u proces odlučivanja u lokalnim zajednicama u cilju njihovog ekonomskog razvoja».

Pored predstavnika lokalnih nevladinih organizacija/članica Unije, pozvani su predstavnici domaćih institucija vlasti, lokalnih NVO i međunarodnih organizacija (OHR, OSCE, UNHCR, UNDP, EC, SDC, DRC) da daju svoj doprinos u radu Skupštine. Namjera nam je da kroz zajednički angažman svih učesnika dođemo do kvalitetnih preporuka za unapređenje stanja unutar lokalnih zajednica.

Download: Promotivni letak za skupštinu (710 KB)

 

 

Datum: 05. maj 2009
Mjesto: Sala Općinskog Vijeća – Novi Grad Sarajevo
Vrijeme: 11:00

NAJAVA PRESS KONFERENCIJE POVODOM NEUSVAJANJA REVIDIRANE STRATEGIJE ZA PROVEDBU ANNEXA VII DMS-a


BiH je suočena sa neviđenim političkim dilentatizmom koji je odavno prešao granice čuđenja – stavovi su raseljenih lica i povratnika koji od zvaničnih vlasti traže:- definitivno rješavanje pitanja povratka, ista prava za posao, obrazovanje, zdravstvo, ravnopravan pristup budžetima i fondovima - jednom rječju žele biti samo ljudi.

Neprihvatljivo je i nedopustivo bilo kakvo daljnje odlaganje usvajanja revidirane strategije za implementaciju Anex-a VII DMS-a – naznačeno je u pismima podrške SIRL-a upućenim od strane njenih članica.

Koliku jačinu za promjenu postojećeg stanja ima NVO sektor, posebno Unija kao mreža nevladinih organizacija i predstavnik svih onih kojima je potrebna pomoć?
Da li je populacija raseljenih lica i povratnika dovoljna kritična masa koja ima pravo da od svih političkih predstavnika očekuje ozbiljniji pristup definitivnom rješavanju problema procesa povratka?

Pitanja su na koja Unija želi dati odgovor i javnost upoznati sa najnovijim informacijama u procesu povratka i održivog povratka na Press konferenciji zakazanoj dana, 05.05.2009.g., sa početkom u 11:00 sati u Sali Općinskog Vijeća – Novi Grad Sarajevo. U toku trajanja Press konferencije novinarima će u pismenoj formi biti dostavljene najnovije informacije o stanju u procesu povratka i održivog povratka.

 

 

Datum: 10. april 2009
Mjesto:Nansen Dialogue Centar, Mostar
Vrijeme: 10:45

PRESS KONFERENCIJA

Pozivamo Vas na press konferenciju dana 10.04.2009 godine u prostorijama Nansen Dialogue Centra (ul.Alekse Šantića br.4, Mostar) sa početkom u 10:45 sati.

Teme pres konferencije na koju Vas pozivamo su:

Da li u procesu povratka ima odgovornosti? Zašto je međunarodna zajednica dozvolila da lokalna vlast, nejaka, nestručna i politički nestabilna preuzme rješavanje ovih osjetljivih pitanja? Šta znači biti izbjeglica u vlastitom gradu? Takvih je u Mostaru preko 1000 lica. Zar ovaj podatak nije opomena da se od sudbine ovih ljudi ne smije praviti politička komedija.

Nakon pres konferencije biće održan zajednički sastanak Saveza udruženja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u BiH sa predstavnicima raseljenih lica i povratnika grada Mostara na koji su pozvani predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica , Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, predstavnici lokalne vlasti, pravobranilaštva i Ombudsmena.
 

 


Contact
informations:

Email: uzopi@bih.net.ba
Phone: 00387 33 239 604
Phone: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 273 581

Mihrivode 29, 71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
www.uzopibih.com.ba

 

Members of the Union:


Its membership includes 98 local associations, local non-governmental organizations and other organizations of civil society in B&H and abroad
www.uzopibih.com.ba/members.html