SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Sarajevo, 07.07.2004

 

ODRŽAN OKRUGLI STO NA TEMU ODRŽIVOG POVRATKA NA PROSTORIMA JUŽNE HERCEGOVINE


MOSTAR - U okviru Strategije održivog povratka na prostoru Bosne i Hercegovine, Savez udruženja izbjeglica i raseljenih osoba u BiH, uz financijsku pomoć implementing organizacije DRC (Danish Refugee Council BiH) Mostar organizirao je danas u Mostaru okrugli stol o temi «Održivi povratak na prostorima južne Hercegovine (HNŽ-a i RS-a) uz mogućnost uključivanja povratničke populacije u održive oblike poljoprivredne proizvodnje s osiguranim tržištem».

 

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici lokalnih i državnih vlasti, predstavnici poljoprivrednih tvrtki, udruženje povratnika, te zemljoradničke zadruge južne Hercegovine.

 

Predsjednica Saveza izbjeglih i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini Mirhunisa Zukić kazala je da današnji okrugli stol treba poslužiti za iznalaženje rješenja za opstanak održivog povratka izbjeglih i raseljenih osoba te za prezentiranje poljoprivrednih projekata nevladinih udruženja, organizacija i zadruga koji su spremni za realizaciju.


«Konačni cilj ovakvih okruglih stolova, koji su se održavali i po drugim županijama BiH, jest uvezati sve faktore poljoprivredne proizvodnje te osigurati da proizvođači mogu plasirati i prodati svoje proizvode, a ne da oni propadaju kao što je bio slučaj s mlijekom», istaknula je Zukić.

 

«Poljoprivredni institut Sarajevo je pokrenuo nekoliko projekata, između ostalih projekt Malina gdje je zaposleno 2.000 izbjegličkih obitelji. Održivi povratak se ne može zasnivati na materijalnim pretpostavkama u okviru građevine, uključenje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju koja čini komparativne prednosti nekih područja, jedini je pravi temelj za održivi povratak», kazao je prof. dr. Nezir Tanović s Poljoprivrednog instituta u Sarajevu.

 

Tanović je dodao da u istočnoj Hercegovini na području Gacka 15 obitelji posjeduje 270 krava gatačkoga goveda. “Tih 15 obitelji predstavlja 15 tvornica i to je ono što čini održivi povratak”, kazao je Tanović i dodao da će Poljoprivredni institut u Sarajevu nastaviti raditi na revitalizaciji agrara, jer agrar osigurava egzistenciju i daje ljudima sigurnost.

 

(Bljesak.info)
07.07.2004

Vezane vijesti:

>> Raseljene osobe središnjeg dijela Mostara beskućnici u svom gradu (Mostar, 18.10.2007)

>> Javni protest ispred zgrade Gradske uprave Mostara (Mostar, 28.11.2006)

>> Sastanak o rekonstrukciji stambenog objekta 'Mukoša' u Mostaru (Mostar, 16.03.2004)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: