SAOPŠTENJE / SAOPĆENJE
Mostar, 28.11.2006

 

"JAVNI PROTEST ISPRED ZGRADE GRADSKE UPRAVE GRADA MOSTARA"


MOSTAR - Savez udruženja izbjeglih i raseljenih osoba BiH jučer je, tražeći konačno rješenje problema ove populacije, održao javni protest ispred zgrade Gradske uprave Mostara.

Predsjednik Saveza Mirhunisa Zukić je kazala da su se odlučili na prosvjed pred zgradom Gradske uprave, jer grad Mostar nije ispunio obećanje o obnovi oko 600 preostalih stambenih jedinica.

"Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić nam je kazao kako će do kraja ove godine biti kompletirana sva projektna dokumentacija za obnovu preostalih u ratu porušenih stanova. Bez dokumentacije ne možemo prezentirati svoje probleme potencijalnim donatorima, koji bi uložili znatna sredstva u obnovu. Ne znamo koliko je uopće izvjesno da će grad napraviti obećanu projektnu dokumentaciju. Također, gradonačelnik je najavio i donatorsku konferenciju, na kojoj bi se prikupila sredstva za obnovu naših stanova. Ta konferencija još nije održana", kazala je Zukićeva, te dodala kako želi da Mostar bude prioritet kada je u pitanju obnova.

"Ljudi i danas žive u alternativnom smještaju gledajući svoje porušene kuće ili stanove. To je zaista van svake civilizacijske norme. Ovim skupom želimo potaknuti gradonačelnika da bude aktivniji u rješavanju naših problema", naglasila je Zukićeva.

Predstavnik raseljenih osoba grada Mostara Milka Boečko zatražila je od predstavnika vlasti da ispune obećanja koja su dali tijekom održavanja donatorske konferencije u svibnju ove godine.

"Mi tražimo cjelovitu izradu projektne dokumentacije, čije je pitanje već pokrenuto jer su neki projekti izrađeni. Gradonačelnik Bešlić nam je obećao organizirati jednu donatorsku konferenciju, međutim to još nije urađeno", kazala je Boečkova.

Iz Bešlićevog ureda su, pak, poručili da Gradska uprava Mostara nije nositelj procesa obnove stambenih objekata jer je ta zadaća u nadležnosti resornog federalnog i državnog ministarstva. Iz Gradske uprave je priopćeno kako je, unatoč toj činjenici, gradonačelnik Bešlić naglasio da je Gradska uprava i dalje spremna sudjelovati u procesu obnove, na način da će biti nastavljena izrada projektne dokumentacije porušenih stambenih objekata u kontinuitetu, dok se taj posao ne završi.

Na popisu za obnovu u Mostaru je 40 zgrada, u kojima bi trebalo da stanuje oko 400 obitelji, a potrebno je oko 20 milijuna KM za obnovu stambenih objekata.

 

(Nezavisne novine)
28.11.2006

 

Vezane vijesti:

>> Raseljene osobe središnjeg dijela Mostara beskućnici u svom gradu (Mostar, 18.10.2007)

>> Okrugli sto na temu održivog povratka na prostorima južne Hercegovine (Mostar, 7.7.2004)

>> Sastanak o rekonstrukciji stambenog objekta 'Mukoša' u Mostaru (Mostar, 16.03.2004)

 



Kontakt
informacije:


Telefon: 00387 33 239 604
Telefon: 00387 33 239 605
Fax: 00387 33 922 513

E-mail: uzopi@bih.net.ba
E-mail: ured@uzopibih.com.ba


Adresa:
Mihrivode 59
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

www.uzopibih.com.ba

https://www.youtube.com/UZOPI

https://www.facebook.com/uzopiubih

 


Članice Unije:

Unija u svom sastavu okuplja lokalna udruženja/ udruge, lokalne nevladine organizacije, kao i ostale organizacije civilnog društva kako u BiH, tako i van nje.
www.uzopibih.com.ba/clanice

Broj članica Unije:

 

POSTANITE ČLANICA UNIJE
Odlukom Statuta Unije za održivi povratak i integracije u Bosni i Hercegovini omogućen je pristup Uniji svim udruženjima-udrugama izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, kao i ostalim nevladinim organizacijama (NVO) u BIH i regionu.
www.uzopibih.com.ba/clanstvo

 


Članstvo Unije:

Unija posjeduje specijalni konsultativni status pri Ekonomskom i Socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija (od 1997)

 

 

 


Pratite nas na: